Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.04.28 - 23:44:13 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Fermenterad fisk  (läst 6674 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« skrivet: 2014.08.07 - 23:29:03 »

Vågar man prova? Vad skulle kunna hända? Kan det bli botulism av sånt?  :confused3:

Det ser väldigt gott ut i varje fall!
http://www.wildrag.se/fermenterad-fisk-recept/
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #1 skrivet: 2014.08.07 - 23:49:34 »

Urk!?!  :tongue_wag: Jag har jobbat med fisk och äter hellre min färsk. Luktar helt enkelt bättre.  :flirting:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Clostridium-botulinum/Clostridium-botulinum/

Clostridium är rätt nasty vad jag minns....
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2014.08.07 - 23:51:56 »

Jo. Och den tillhör mina panikgrejer. Ihop med dvärgbandmasken, köttätande bakterier och lite annat smått och gött. Man måste få vård snabbt som ögat om man ska ha någon chans. Sedan är förloppet irreversibelt. Och de tidiga symptomen är inte så skrämmande att man åker till akuten kanske. Och gör man det blir man väl hemskickad med råd om att ta alvedon och dricka mycket.

Frågan är om syran är tillräcklig för att hämma otäckingarnas tillväxt. Vet att risken är större i produkter utan syra, tomatinläggningar t.ex. Botulism av konserverad lax är ju en klassiker, men den är inte syrad.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #3 skrivet: 2014.08.08 - 00:05:29 »

Nej köttätande bakterier vill vi inte ha!!  :eeek:

Tyvärr kan jag inte råda dig vad gäller syran sorry...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2014.08.08 - 00:13:40 »

Tror du man kan tillskriva SLV och fråga va de anser om hemjäst fisk?  :biggrin1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #5 skrivet: 2014.08.08 - 09:56:34 »

Hehehe skriva kan man alltid men jag kan nog gissa vad svaret blir, om de skulle bry sig att svara alls.  :flirting:
Loggat
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2014.08.08 - 10:10:06 »

Surströmming är väl fermenterad fisk?...
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #7 skrivet: 2014.08.08 - 10:16:54 »

Gör man det rätt är det nog ingen fara alls. Jenny Wallden som blev Sveriges Mästerkock gör Kim Chi med räkor som får vara med och fermentera.

Citat
Jag har fått några frågor gällande räkorna i rumstemperatur, och visst kan de uteslutas, men ger extra havssmak som då försvinner. Goda mjölksyrabakterier som syrar kimchin är mycket starka och tar över ev dåliga bakterier som skulle kunna uppstå så man behöver inte oroa sig för att bli dålig. Men om du känner dig otrygg, uteslut då räkorna. I Korea vid havskusten gör man kimchi med råa ostron…  Och har gjort i alla tider.
http://jenniewallden.wordpress.com/2013/09/10/recept-pa-min-basta-kimchi-hang-med-och-laga-med-mig-imorgon-kvall-onsdag/
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2014.08.08 - 12:12:42 »

Men hur vet man att man gör rätt då? Jag skulle vilja lästa något om riskerna innan jag provar. Får googla på engelska kanske något dyker upp.

Trodde kimchi skulle jäsa längre än två dagar förresten.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2014.08.08 - 12:13:02 »

Surströmming är väl fermenterad fisk?...

Ja, men den har ju jäst länge.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #10 skrivet: 2014.08.10 - 20:37:26 »

Ja, ett är säkert, jag håller mig till surströmming! Då behöver man inte fundera på botulism och annat otäckt. Åt surströmming i fredags, förresten. Underbart gott.  :eating:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2014.08.10 - 20:56:06 »

Jo, det är gott. Men är det inte lite tidigt?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #12 skrivet: 2014.08.10 - 21:47:46 »

Nä. Jag har några burkar fjolårets. Köper alltid flera när den nya kommer. Vi äter nån burk av den nya sedan sparar vi några för då blir de ännu godare. Vi brukar äta nån gång i maj och sedan ett par gånger innan den nya kommer. Det händer att vi blir sugna under vintern också, affärerna här brukar alltid ha ett lager så att man kan köpa när andan faller på.  :thumbsup:
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544