Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2020.04.01 - 18:00:34 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Nytt sätt att ange GI-värden?  (läst 1433 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30896



Hemsida
« skrivet: 2013.06.20 - 09:33:21 »

Lyssnade på detta föredrag av Göran Petersson.
http://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/04d0d7b2613b4e2280f2924c70ad81c71d
(Man måste ha MS Silverlight installerat)

Om ni klickar på den sjunde sliden så kommer ni till det jag pratar om. Han säger att man använder samma viktsmängd av alla produkterna och att det finns en äldre metod som ibland kan vara missvisande. Det enda jag hört talas om förut är att testpersonerna fått äta så mycket som gett en viss mängd kolhydrater av varje sak. Jag har alltid undrat hur de som skulle testa typ vitkål, sallad och gurka fick i sig allt!

Först tyckte jag det här nya var fånigt, men sen insåg jag att det kanske är bra. Det finns ju rätt gott om folk som inte förstår att mängden man äter alltid är väsentlig, så kanske detta hjälper? Morot får ju plötsligt ett bra värde t.ex. Fast egentligen är väl detta bara GL uttryckt per 100 g. Orkade inte räkna om det stämmer, men jag misstänker det.

Samtidigt blir det nog lite fel här också. Fullkornsbröd får helt plötsligt mycket bättre värde än vitt bröd. Men det är ju tyngre. Så funkar vi inte i verkligheten. Äter man tre mackor på morgonen så gör man, antingen det är rostebröd eller såna där läskiga sockerfärgade halvmånar från Pågen, trots att halvmånarna väger mycket mer.

Har ni hört talas om detta förut? Är det något officiellt eller är det något som GP "hittat på"? Finns det en tabell över dessa värden?

Förresten tycker jag upplägget med slajdsen och videon var för sig var snyggt! Skulle ha velat ha större video dock.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2013.06.20 - 09:59:46 »

irriterar mig på silverligt så den har ja inte installerat. Men jag fattar inte helt hur du menar. Kan du förklara litet utförligare för en dummy?
Loggat



fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2013.06.20 - 10:14:12 »

För övrigt anser jag att allting bör relateras till kaloriinnehåll...
mvh Kalorikungen
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30896



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2013.06.20 - 11:02:36 »

Alltså, GI har förut utgått från att försökspersonerna äter en så stor mängd av brödet, moroten eller vad det nu är att de får i sig en definierad mängd kolhydrater (oftast 50 g om jag minns rätt). Sedan mäts blodsockret under en tid och man trixar lite med siffrorna. Nu har man hittat på att de i stället ska äta 100 g av allting. Det blir alltså jäkligt mindre kolhydrater och påföljande blodsockerhöjning för t.ex. morot som man med den gamla metoden fick lov att äta nästan 9 hekto av.

Men egentligen låter det som om GP helt enkelt pratar om GL för en definierad mängd mat, 100 g.

GL = ätna kolhydrater i g * GI / 100
    = äten mängd i hg * kolhydrater/100 g * GI / 100

Om GI för kokt morot som innehåller 5.6 g kh/100 g är 39 så blir GL för 100 grams intag alltså

1 * 5.6 * 39 / 100 = 2.18

Det är mycket lågt.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2013.06.20 - 12:29:23 »

Det var ett j-a räknande... börjar likna ätstörning!
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2013.06.20 - 12:31:33 »

Håller med Fetsmart... ätstörning!  :biggrin1:
men jag börjar förstå hur du menar. eller den där gubben. Men ändå.. mycket bryr jag mig inte om det egentligen. tar till mitt sunda förnuft som jag saknar.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30896



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2013.06.20 - 12:42:51 »

Alltså, vad jag undrar är om man verkligen ändrat hur GI mäts, eller är det GP som gör en egen liten förenkling här?

Vad då en massa räknande? Det är ju så man gör. Normalkloka människor fattar ju dock att mängden man äter spelar roll för effekten på blodsockret oavsett hur högt GI är och då behöver man inte räkna. Men tyvärr så finns det ju människor som inte begriper det och tror att en vindruva eller ett par skivor banan är fruktansvärt blodsockerhöjande precis som de tror att 1 g vassleprotein i en dl grädde höjer insulinet katastrofalt. :tongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
fetsmart
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 656



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2013.06.20 - 13:38:26 »

Håller ju med du hemul, bara raljerade lite à la Docusåpa...
Loggat

neoLITE STFU & MYFA – Post cenam non stare sed mille passus meare
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.104 sekunder med 24 databasfrågor.