idalinda
|
|
« Svara #765 skrivet: 2010.04.05 - 17:21:36 » |
|
Jag nös och fick idalindas leverpastej i näsan! Nu ljuger du, den leverpastejen har du fixat alldeles själv, även i näsan... inga reklamationer här
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #766 skrivet: 2010.04.06 - 22:39:52 » |
|
Bilder från den senaste pumpa-slakten. Så underbart vackra dom är både i form och funktion.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #767 skrivet: 2010.04.06 - 22:45:26 » |
|
Hubbard-pumpan är verkligen hård i skal(l)en Först använde Styrmannen den vanliga fina slipade kökskniven. Sedan kom fram en såg. till sist en el-såg. Då blev vi nöjda , den där spiralformen blev smidig, man kunde korta den sedan i bitar, som var enkla att hantera då när jag och minstingen skärde av fruktköttet från skalen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #768 skrivet: 2010.04.06 - 22:50:28 » |
|
Wow! Idalinda har fått bilder ur kameran! Är det sista pumporna nu? Jag ser att du stöder Unlilever också. Även jag har återfallit till Yes. Alla andra diskmedel suger ju.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #769 skrivet: 2010.04.06 - 22:51:50 » |
|
Vad är det som står bredvid pumpan på sista bilden i första serien? Påminner om en haspelrulle.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #770 skrivet: 2010.04.06 - 23:11:23 » |
|
Det var styrmannen som krävde yesen tillbaks, och jag håller med , tyvärr. Haspelrullen var för söt för att lämnas i inredningsbutiken innan jul. Den är en äggklocka med två separata tidstagningar, riktigt praktiskt väldigt ofta. Dessutom har den i princip samma nyans som köksluckorna
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #771 skrivet: 2010.04.06 - 23:19:11 » |
|
En riktig mekanisk äggklocka? Har letat efter sån men inte hittat. Jo, jag hittade i silikon och jag köpte den. Men jag ville ha sån där gammaldags.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #772 skrivet: 2010.04.07 - 11:06:43 » |
|
jag hittade den under resan i Borås men såg en likadan här hemmatrakterna också. Kunde det vara Duka som sålde den ? Men ser du inte pumporna hur bedårande vackra och smidiga dom är ? Nej, dom var inte dom sista, vi har fortfarande 4-5 ovanpå kylen/ frysen. Stora gula och gul-grön-randiga . En ska har bra fröer att rosta, de ska vara utan skal " nakenfröpumpa" få väl se ... Just nu grubblar jag på vilken sorts solroser producerar fröer som går att äta ,alla / vissa ? Och hur skulle man kunna skala dom smidigt, det är ju en omöjlig pillerjobb att skala dom en och en om man ska baka en 4 limpor och behöver flera desiliter ... barnarbete ... tyvärr går mina inte lägre att lura för det för småpengar
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #773 skrivet: 2010.04.07 - 15:54:50 » |
|
Jorå, pumporna är fina. Det var underförstått. Vill man verkligen äta solrosfrön med allt fleromättat då? Du borde lära dig odla pistagenötter så vi kan göra pistageglass!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #774 skrivet: 2010.04.07 - 20:27:59 » |
|
åååh så vackra!
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
Sorla
|
|
« Svara #775 skrivet: 2010.04.07 - 21:47:44 » |
|
jag hittade den under resan i Borås men såg en likadan här hemmatrakterna också. Kunde det vara Duka som sålde den ? Men ser du inte pumporna hur bedårande vackra och smidiga dom är ? Nej, dom var inte dom sista, vi har fortfarande 4-5 ovanpå kylen/ frysen. Stora gula och gul-grön-randiga . En ska har bra fröer att rosta, de ska vara utan skal " nakenfröpumpa" få väl se ... Just nu grubblar jag på vilken sorts solroser producerar fröer som går att äta ,alla / vissa ? Och hur skulle man kunna skala dom smidigt, det är ju en omöjlig pillerjobb att skala dom en och en om man ska baka en 4 limpor och behöver flera desiliter ... barnarbete ... tyvärr går mina inte lägre att lura för det för småpengar De är verkligen jätte vackra! Men vad gör man med köttet? Bortsett från att karva bort det för att få plats med ljuset? Är det inte ganska kolisproppat? Pumpafrön som snacks är ju jätte gott. Men där visste jag inte heller att det var skillnad på sort och sort. Ska man skala solrosfröna?! Jag känner mig som en analfabet på hela området här.... Men att de är som små konstverk ser jag iaf.
|
|
|
Loggat
|
Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #776 skrivet: 2010.04.07 - 23:58:00 » |
|
Idalinda, förstår om du vill fixa egna solrosfröer, men är det inte lite jobbigt? Det finns ju att köpa från Saltå kvarn, och det mesta därifrån är bra, så att skala själv verkar bara jobbigt! Fö är väl alla solrosfröer ätbara? Smakar bara lite olika.
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #777 skrivet: 2010.04.08 - 11:42:32 » |
|
Jobbigt, det har jag fattat, därför undrar jag just om någon har hört talas om någon fiffig metod. Det vore häftigt att kunna baka ett solrosbröd av egna varor...
Sorla: Pumpor trodde jag också tidigare att dom var tråkig mat, eller att dom smakar inget och ingen har någon bra recept.
Ett fröfirma Runåbergs fröer har gjort ett häfte på kanske 50 recept , allt från huvudrätter, soppor och efterrätter. Den har varit ett lyft för mina pumpa-odlingar !
Vi har odlat spaghettipumpa några år och gillat det som just spaghetti. Förra året frös nästan alla vår spaghettipumpaplantor i juni, så vi fick bara en sådan. men desto mer andra varianter. Vi gör för det mesta soppa med grädde av dom och sedan en favoritefterrätt med pumpa, banan och lite honug + marängtäcke. även stekta pumpastavar är gott, men dom bli lätt mos, så man måste ha koll .
Fördelen med pumpor är just det att dom smakar inte så mycket i sig, jag kan använda samma pumpa som mat och efterrätt , allt hänger på smaksättningen och kryddor. och nej, inte så våldsamt mycket kolisar: zucchini 5,5 pumpa 5-8 om man jämför med annat morot 7,5 broccoli 5,4 brytböna 6
( värdena är från min pumpahäfte, så jag har inte kollat dom från fineli idag, men en fingervisning i alla fall)
Vi försöker vara så självförsörjande på grönsaker som det går, det stora problemet är förvaringen; hitta rätt temperatur och fuktighetsgrad åt alla olika sorter. Pumpa är så tacksam , den kan förvaras i rumstemperatur som dekoration eller som en extra pall :whink:fram till matlagningen
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Ekub
|
|
« Svara #778 skrivet: 2010.04.08 - 13:08:29 » |
|
Sorla, ska man äta solrosfröna som dem är kan man stoppa in dem med skal i munnen och skala dem i munnen och sedan spotta ut skalet för det är ju lite träigt att tugga på. Krävs kanske lite träning för att skala i munnen, men annars smidigt :)
|
|
|
Loggat
|
Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv - Kierkegaard
|
|
|
Sorla
|
|
« Svara #779 skrivet: 2010.04.08 - 18:10:33 » |
|
Guuud vad man lär sig mycket på det här forumet! Jag hade absolut ingen aaaaning om att de solrosfrön jag strör på min morgongrädde var skalade. Stackars den som skalat de mängderna. Blir lite inspirerad att börja odla pumpor. Men jag får nog nöja mig med de sorterna som inte blir så stora. Det får ju inte inkräkta på björnbärsbusken och hallonen. Jag ska roa mig med googlande på spagettipumpa och annat ikväll.
|
|
|
Loggat
|
Jag letar efter ett sätt att leva i harmoni så att inte migränen får ta över och bestämma över mig och mina kära. Vilken mat jag stoppar i mig är ett av sätten att påverka balansen. Hur jag sover, tränar och ostressar är några till. Men vägen är slingrig och smal. Vissa dagar är smalare än andra.....
|
|
|
|