Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.10.15 - 05:31:35 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 ... 11 12 [13] 14   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: rawfood, vegetarisk kost och LCHF  (läst 42479 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #180 skrivet: 2012.11.06 - 19:49:06 »

Vet inte mer än att ghee klarar högre värme. Nej, jag tröttnade på ghee. Smör är godare + det stänker så förbannat att steka i olja/rent fett.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ealina
Full Member
***

Smörklickar: 2
Offline Offline

Antal inlägg: 128


Hemsida
« Svara #181 skrivet: 2012.11.09 - 16:25:28 »

Nej, jag tröttnade på ghee. Smör är godare + det stänker så förbannat att steka i olja/rent fett.

Jag tröttnade med på ghee (eller, kanske snarare aldrig var nåt från mig från början?). Av precis samma anledningar, hihi. Har bränt mig på fötterna (är oftast barfota hemma) och armar/handleder lite för ofta för att tycka att det är trevligt att steka i.. ;)
Loggat

Ealina
Full Member
***

Smörklickar: 2
Offline Offline

Antal inlägg: 128


Hemsida
« Svara #182 skrivet: 2012.11.09 - 16:31:52 »

Men vissa saker undrar jag :
tex.
Smör ska vara skadlig när man värmer upp det över 120 grader?
Har ni koll på detta? Ghee ska klara högre värme, stämmer det?
Använder ni ghee för stekning? till något annat?

Det som skiljer smör från ghee är väl proteinerna? Så kanske förstörs de vid sådan upphettning och gör att smöret inte är så bra längre?

Loggat

hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #183 skrivet: 2012.11.09 - 19:14:40 »

Ja, det är för att proteinerna bränns. Men jag äter brända proteiner varenda dag ivf. Jag gillar stekat kött.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #184 skrivet: 2012.11.09 - 20:34:35 »

Det var väl massa cancerframkallande i just stekt kött och jag hade hoppats att ghee hade varit lite av lösningen....  :hm-hm:
Loggat
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1577



« Svara #185 skrivet: 2012.11.17 - 20:54:52 »

Juliannes Paleo och Zonenutrtion har ett intressant inlägg som diskuterar om varför så olika dieter som raw vegan och paleo kan få lika bra effekt. Fast hon dissar (förstås) raw vegan med att det på sikt ger brist på bla B-vitamin och aminosyror. Hennes spaning är att man många gånger gör så många förbättringar och sen har man en tendens att dra slutsatsen att det kommer sig av att man tagit bort det man från början ser som farligt. Det hon tycker är gemensamt är att de flesta drar ner på spannmål.

Tyvärr finns inte just spannmål med i grafen som visar förändringar i den norska maten 1927-1945. Med tanke på norrmännens mackluncher känns det lite osannolikt att de skulle dragit ner så mycket på spannmål att det skulle vara den främsta orsaken. Det skriver hon i och för sig inte utan menar att när man drar slutsatsen att sänkningen i hjärtsjukdomar beror på minskningen i köttkonsumtion då missar man den stora ökningen av fisk och grönsaker. Fast jag hade nog gärna velat se andelen spannmål också.

http://paleozonenutrition.com/2012/11/11/raw-vegan-blood-type-o-and-the-paleo-diet-what-do-they-have-in-common/
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #186 skrivet: 2012.11.17 - 21:01:46 »

Det hon tycker är gemensamt är att de flesta drar ner på spannmål.

Den iaktagelsen har jag också gjort.  :cool:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1577



« Svara #187 skrivet: 2012.11.17 - 21:21:29 »

Tror du norrmännen drog ner på mackorna under kriget alltså?
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #188 skrivet: 2012.11.17 - 22:41:05 »

Var kom norrännen ifrån?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #189 skrivet: 2012.11.17 - 23:06:36 »

Jag tror inte norrmännen behövde dra ner på spannmål, odlingsmässigt, under krigen.
Däremot var säden kvalitésmässigt bättre för människor då.
Alla koster som äter okonstlade råvaror verkar få något positivt.
Stenmald mjöl, ek.-odlad som den var förr, bidrog nog mindre till vällevnadssjukdomar.
Att äta mindre mängd mat- halvsvält lär nog också vara bättre  :cool:
Då uppstår frågan om man idag äter ek. spannmål, stenmalt med surdeg, i begränsad mängd skulle vara så farligt..
Loggat
Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #190 skrivet: 2012.11.17 - 23:10:47 »

Hemul, de flesta norrmän kom söder ifrån, vandrade norrut, när klimatet blev bättre här.
Det finns säkert ett fåtal inuiter som drog söderut men de var så få till antalet.
Loggat
Ninnan
Superhuman
*******

Smörklickar: 16
Offline Offline

Antal inlägg: 2504


« Svara #191 skrivet: 2012.11.17 - 23:26:23 »

Hade man ont om kött i Norge borde det ju utökats med säd, fisk.. antar jag.
Sedan var det inte vetemjöl som främst odlades utan andra sädesarter.
Jag måste nog revidera min barndom på 50-talet.
Det var förmidags-eftermidagskaffe med vetemjöl,socker och söt saft  :whistle: annars var det bra!
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #192 skrivet: 2012.11.17 - 23:52:43 »

Jaha, förlåt. Jag missade andra stycket om norrmännen i subbans inlägg ovan.  :tongue:

Ja, tabellen ser väldigt ofullständig ut utan spannmål. Är det nåt man öker intaget av i kristider är det väl det. Har väldigt svårt att tro att det sjönk. Om det inte var missväxt eller tyskarna skopade åt sig allt, förstås. :hmm:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1577



« Svara #193 skrivet: 2012.11.18 - 09:19:04 »

Om det inte var missväxt eller tyskarna skopade åt sig allt, förstås. :hmm:

Ah, det är förstås en glasklar bevisning för att spannmål är roten till allt ont. Tyskarna åt mer av det och se hur det gick.   :whink:
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #194 skrivet: 2012.11.18 - 16:37:16 »

Japp! En paradox är dock att de säkert åt mest spannmål i koncentrationslägren också, utan att bli onda. Man kan undra om judendom, homosexualitet och kommunism eventuellt skyddar mot spannmålets skadeverkningar.  :loony:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: 1 ... 11 12 [13] 14   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.114 sekunder med 23 databasfrågor.