Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.11.19 - 22:29:40 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Rilettes  (läst 4141 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« skrivet: 2011.10.01 - 11:21:41 »

Min sambo har bott ihop 15 år med en fransk kvinna innan han träffade mig och pratar ibland litet för mycket om "hur bra" allt i frankrike är. Men vissa saker har han rätt i. Och Rilettes är jättegott och mycket LCHF vänligt. Fast säkert en hel del kalorier. Liknar nog litet sylta men annorlunda.
Vi köpte en burk på Lidl, dom har det bara ibland. Sen undrade jag om man kunde göra själv. Och vips, recept hittat. Vi kommer nog att göra det inom inte allt för lång framtid.
Inget man kokar på ett vips...
 
500 gr färskt fet fläsk. I princip är det ju bara det vita, vet inte hur det heter hos er. 500 gr fläskkött, gris, går nog bra med billigaste sorten. 2 vitlöksklyftor, salt o peppar, 1 lagerblad och timjan efter smak.

Skär fläsket i bitar och låt det smälta på mycket låg värme, det får inte stekas. Ta ur bitarna med hålslev. Skär köttet i bitar och lägg det i fettet. tillsätt hackade vitlöken, litet salt o peppar o kryddorna. Häll försiktig i några skedar vatten för att förebrygga fettet blir för varmt. Låt det koka i en gryta med lock på på MYCKET låg värme i ca 4 timmar.
Ta köttet ur grytan  och dra loss det med två gafflar så det blir "trådar". fördela det äver 10 små burkar, häll över fettet så att köttet är täckt. Lägg plastfolie på och fäst det med en tråd runt burken. Förvaras svalt, går att spara flera veckor eller månader.

serveras normalt på painriche med saltgurka eller syltgurka men jag tyckte det var gott som det var att äta litet med en sked... Kanske ett tjockt lager på en finncrisp någon gång.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2011.10.01 - 12:42:03 »

Oh la la! En slags confit, på min ära!  :worshippy:

Det där får du ta och provlaga och berätta för oss sen. Gärna med bilder för oss som inte vet hur det ska se ut. Låter ju urmumsigt.  :dribble:

"Bara det vita" är nog späck.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2011.10.01 - 16:15:52 »

späck är det nog.. "vet spek" heter det på holländska!. jag ska rapportera. Men inte än, vi har just köpt 6 burkar till på Lidl dom var endast 69 cent burken!!
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2011.10.01 - 16:24:04 »

Ni har euro va?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2011.10.01 - 16:29:34 »

yups!
6,90 kronor ungefär..
Loggat



kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2011.10.01 - 22:50:14 »

 :dribble: håller med hemul! det där låter ju gott!!... kan du inte fota den du har köppt... så vi får se hur det ska se ut?
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2011.10.02 - 06:05:42 »

Bra idé!  :nod-yes:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2011.10.02 - 08:42:21 »

bild av burken. Den här är "finare mald" tror jag.
Enligt Jan kan man också göra rilettes på kyckling och tonfisk och lax och det mesta egentligen.
Confit är att hela delen är täckt med fett, rilettes är att det är "mald" eller "strimlad" typ.
jaha, så lär man sig något varje dag...


* rilettes.jpg (54.01 KB, 800x479 - visat 284 gånger.)
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30659



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2011.10.02 - 08:46:43 »

Mamma mia!  :w00t: Den du på en knäckemacka!  :ignore:

Det ser ut som jag trodde. Fettet har sipprat ner mellan kötttrådarna va? Alltså det är inte bara en kaka fett ovanpå.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2011.10.02 - 08:55:20 »

yep! ah nu blev jag sugen, har inte ätit frukost än.

finncrisp med rilettes. MUMS
Loggat



Tina

*******

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 2830



« Svara #10 skrivet: 2011.10.02 - 17:49:42 »

Måste testas när jag får hem julgrisen
Loggat

Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2011.10.02 - 19:43:54 »

spännande Tina, du får berätta hur det gick!!
Loggat



Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.088 sekunder med 23 databasfrågor.