Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.12.15 - 19:38:18 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: rättika  (läst 10633 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.11.02 - 23:20:52 »

Rättika är rolig för dom ska sås sent på sommaren, mina såddes efter jag hade tagit upp gullökar!
i slutet av juli.
Nu är dom stora som morötter och goa, lite som rädisor men inte så skarpa i smaken.

I mina kokböcker ska dom ätas bara råa, rivna i sallader och sånt.
Det stog bara ett strek på koktiden på deras kolum i kokboken.

Har ni försökt steka eller koka dom.

Fantastiskt att hämta färska grönsaker ute Nu i november.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2010.11.02 - 23:23:47 »

Jag tror det var sjärna som förökte göra janssons på dem. På KiF tror jag de gör alla möjliga gratänger.  :confused3:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.11.10 - 19:05:30 »

När snön smälter måste jag ta upp allt rättikorna och även purjon, det är roligare att hämta dom från förrådet i sandhinkar :nod-yes:
än mitt i snön :shake_head:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2010.11.10 - 20:25:50 »

Jag gillar inte rättika längre. Det är en av de där sakerna som enligt mig ska ätas på knäckebröd.  :sad:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2010.11.14 - 19:53:42 »

http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=0d335b51-f872-4cfe-b034-2dd40c896cac

här fanns det gratängen,
konstigt att jag inte hittade den när jag googlade förut.

Detta ska testas.
Kanske i morgon...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2010.11.14 - 21:10:17 »

Urrp. Det där lät inget gott. Vad ska de med äggstanning till? Mer nån slags låda än gratäng låter det som. Jag tror rättika blir vattnig och smaklös tillagad. Sorry!  :blush:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2010.11.24 - 09:05:53 »

Det blev kanongott och inte ett dugg vattningt!
Alla var helt lyriska.
Den beska som ibland kan smakas där försvann någonstans :confused3:

Jag använde ca 10 st rättikor ( ungefär som morot men lite tjockare)
en hel purjo
lite paprikarester
havssalt
riktigt med egen torkad kryddblandning
och lite ost överst

Men kunde hälla i grädde också, men det glömde jag .

Det viktiga är att koka rättikaskivorna 10 minuter innan, skölja av med kalt vatten och sedan lasta
allt i gratängformen, 225grader ,hur länge? tills ytan får färg ca. 20 minuter.

Det var som att äta potatisgratäng, maken ville absolut har janson av rättika.
Det blir ju minimalt med kolisar.

Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2010.11.24 - 09:09:22 »

Jag har bara provodlat den i år , så mina rättikor kommer att räcka bara till två gratänger.

Men nästa år blir det definitivt mycket mer.
Som jag har redan säkert ylat om så ska den sås först i slutet av juli- början av augusti.
Jag sådde mina på platsen där jag hade skördat gullökarna.
Nästa år kommer jag att så dom precis överallt där det uppstår luckor på landet.


Jag måste bara komma ihåg att spara någon i sanden i förrådet för att se hur det går att förvara dom.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2010.11.24 - 14:29:57 »

Det blev kanongott och inte ett dugg vattningt!

Äre sant? Tror du det skulle funka med bara grädde också utan att det blir vattnigt? Utan äggstanning alltså. Grädden tjocknar väl inte så mycket utan stärkelse, men bara inte rättikan späder den med vatten så. Man skulle ju kunna ta lite potatismjöl. Om det är så gott som du säger skulle man ju också kunna blanda potatis och rättika till janssons kanske. Brukar göra äkta janssons ibland, men det är lite trist med janssons på 1 potatis, typ. :tongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #9 skrivet: 2010.11.24 - 18:04:24 »

 :clubhead: Jag hade ju ingen ägg där heller !

Men jag tror verkligen att det kommer att fungera  hur som och även blanda med potatis.
Vitsen är just att koka dom först och jag vet inte vad den kalla vattnet gör efter kokningen.
Men absolut bra blev det. :nod-yes:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2010.11.24 - 18:12:42 »

Va fan hade du i då? Bara rättika?  :lol1:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2010.11.25 - 21:08:59 »

Jag använde ca 10 st rättikor ( ungefär som morot men lite tjockare)
en hel purjo
lite paprikarester
havssalt
riktigt med egen torkad kryddblandning
och lite ost överst


Det här antecknade jag efter matlagningen och jag ser ingen grädde eller ost där.
Men dom rättikorna var som potäter, så ungstekta potatisar har väl ingen klagat på tidigare.

Hmm, nästa gång testar jag kanske i stavar utan ost  som potatiskklyftor :dribble:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2010.11.25 - 21:19:04 »

Ävlarrr! Nu glömde jag köpa på Willys!  :clubhead:

Men det låter ju superbra! Som bekant är jag inte rädd för en liten potät, men ibland vore det gott med MYCKET. Det blir ju så små portioner med enbart potatis så nåt att dryga ut med vore ju toppen. Rättika är väl i stort sätt befriat från både kolhydrater och kalorier.  :clapping:

Förresten, tror du det går att förvälla och frysa in rättika? Har du provat?  :flirting:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #13 skrivet: 2010.11.25 - 22:11:06 »

Det vore väl det smartaste att prova det med.
Men för mig är det intressantare om det går att förvara den i sandhinken i förrådet.
Den förvaring tar ingen plats i någon elektrisk apparat och behöver inte stora insatser vid skörden heller.
 
Man kan väl förvälla och frysa en köpe-rättika också  :flirting:


Det märkliga med mig är att jag går inte och köper och testar någon grönsak, utan måste ta den långa vägen att provolda först och sedan smaka om jag vill odla den mer.
Jag är totaltförvånad att ni andra går till willys och köper rättika... :crazy:

Men måste erkännas att jag är sugen på att handla det nu,
även om jag gärna vill kolla hur långt på våren vi kommer med våra egna grönsaker, det är en sport!

Kanske någon rättika inköp tillåts :shy:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2010.11.25 - 22:21:29 »

Jösses, jag underade ju bara om du provat.  :huuh:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.103 sekunder med 24 databasfrågor.