Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.10.18 - 02:45:34 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: gullök  (läst 4504 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.08.05 - 21:16:31 »

är det dax också nu.

Jag har skörda tre stora lådor och det finns en sådan sats kvar på backen.
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #1 skrivet: 2010.08.06 - 00:02:32 »

Sådana där små färska lökar, eller den storlökade varianten? För den storlökade varianten är jag jag grymt avundsjuk på! Den kan man ju spara hur länge som helst? Eller är det nylök som växer sig större?

Tror att jag får skaffa större odling på min balkong. Kanske bara odling, faktiskt.  :whistle: Som läget ser ut nu: Inga tomater, bara blommor, en paprikaplanta med mängder av blommor, men inget skott (jag försökte att fuskpollinera, men det gick nog inget bra), samt två chiliplantor, varav en har en trasig frukt och den andra inte har gett mer än en endaste liten omogen. Det sista är iofs mitt eget fel iom att jag åt upp den. Men jämrans vad god den var!

Idalinda, jag är faktiskt lite avundsjuk på dig och ditt växthus!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.08.06 - 08:57:08 »

Det är dom vanliga stora som man kan spara långt in i våren...

Fundera nu på hösten vilka växter du skulle vilja odla.
Kryddor är väldigt odlingsvärda.
Om du lär dig gilla mangold i matlagning, skulle det vara en växt värd att odla:
Väldigt vacker och dekorativ, nyttig. det blir nya skott hela tiden, hela sommaren.

Stevia om man använder det.
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2010.08.10 - 22:04:01 »

Nu är all gullök skördat och på tork.
Det blev 5 stora  lådor ( si så där 50 x30 cm ) lök 60-70 st i varje.
Hälften är normarstora , andra halvan modell mindre, men  över 300 gullökar är inte  illa alls.
Vi har inte haft så många egna lökar förut, blir intressant att se hur långt på våren dom räcker och om det går att
förvarara dom hela vägen i köket.
Förra vintern var det inga beskymmer att förvara löken inne ( vi sänkte ju temperatur i januari-februari  :whistle:)

I år satte jag inga rödlökar och nu blev vi förtjusta i skagenröran där man använder just rödlök  :smack_head:.
Men ska tänkas på nästa vår!
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #4 skrivet: 2010.08.10 - 23:31:46 »

Tack och lov brukar det finnas rödlök att köpa!  :whink:

Stort grattis till den (i mina ögon) enorma skörden av gullök! Vad härligt att ha egenodlad lök hur länge som helst!  :thumbsup:
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2010.08.11 - 00:22:45 »

Jag tror du måste ha dem kallare. Jag har visserligen inte odlat lök, men jag har långförvarat lök i köket och det gick inget bra. Kanske håller de längre om man gör såna där flätor med blasten kvar. Det är nåt mysko med det där.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2010.08.11 - 08:35:58 »

De  ska hälst förvaras lite svalare än rumstemperatur, men torrt.
Min förråd var alldeles för fuktig, så dom började ruttna där på nolltid.

jag har torkat gullöken i växthusvärmen först ett par veckor och sedan tagit dom in i köket.
Det har fungerat några år till januar-februari bra, vissa lökar fram till våren.
Så jag kommer att köra vidare så.

Om de börjar bli dåliga i januari tar jag  och mass-slaktar alla och fryser in!
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2010.08.11 - 17:40:10 »

Att du inte sätter grabbarna på att gräva en jordkällare. Det behöver ju inte vara en sån där stor och komplicerad som man kan gå in i. Jag tror jag har berättat om mina gamla släktingar som hade en under en lucka i golvet i köket i sin stuga. Man fick hänga sig ner och fiska upp sakerna, men det var fint med hyllor där nere.

Jag har läst om att man kan köpa såna där cementrör om man inte vill gjuta själv. Fast men måste väl ändå göra ett golv. Du kunde göra som ribbor tvärs över som du kunde hänga lök och sånt ifrån. Annat måste ju gå att hänga i nätkassar.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2010.08.11 - 21:10:36 »

En sådan stuka eller cementsak har jag önskat av maken ett par år
och
han svara varje år " det låte bra, men inte i år ..."

 :cry:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2010.08.11 - 21:18:56 »

Men om du sätter pojkarna på att gräva ett stort hål ska du se att det blir fart sen!  :flirting:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #10 skrivet: 2011.08.17 - 21:38:11 »

Gullökarna förvarades väldigans fint i köket i sina lådor ( sådana plastlådor där man har 1 liters jordgubbslådor).
Vi åt egna gullökar långt in till vårsommaren.
Jag tror inte att jag har köpt gullökar alls under året ( förutom under båtsemestern).

Årets skörd blev inte så stor som förra året, jag har kanske 100-150 lökar.
Rödlökar blev istället jättestora och jättemånga, och dom finns säkert 150 dom med.

jag testade i år att odla lökar av fröer.
Det ser ut att även dessa blev bra. Rödlökar ser ut att bli lika stora än de som har vuxit ur sättlökar.
Gullökar blev kanske lite mindre. Jag funderar att skörda dom under närmaste dagarna, jag vet inte om de skulle växa till sig något mer nu? :blink: Vet någon något mer?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30648



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2011.08.18 - 19:57:47 »

Jag vet att jag älskar löksoppa men att det får mig att sakna bröd så jag gör det aldrig längre.  :blush:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.097 sekunder med 24 databasfrågor.