Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.06.19 - 06:58:27 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: fänkål  (läst 12415 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2010.07.05 - 21:44:29 »

Den första är smörstekt idag med dom första salladslökarna och asiatiska bladgrönsaker.

Vad kan man göra med fänkål, snart har jag något på 25 skördefärdiga sådana ...
Vi stekte bara den vita knölen.
Vad ska man göra med resten av växten , allt det där grönt ?

jag tog några till mitt försök till kryddsalt, men nu vågar jag inte göra kryddsalt mer, för jag kan inte garantera att
jag är hemma tre veckor framåt och hinner röra om det dagligen, nästa försök få bli vid skolstarten tror jag.

Men på något sätt ska man kunna förvara den gröna vippan, ska den torkas, frysas eller förvällas ?
Vad ska jag sedan använda vippan till ?

Om jag nu får alldeles för mycket fänkål på en gång, kan man förvara den i kylen  och hur länge i så fall ?
Blir det något om man fryser det ?

Det har jag lärt mig att fänkål går inte att lämna kvar på jorden när den har mognat, då faller hela knölen sönder och
plantan går i blom.
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #1 skrivet: 2010.07.06 - 01:44:49 »

Med fördel kan du göra fänkålssoppa! Det är jättegott! (Och går säkert att frysa in också). Denna soppa ska tydligen vara en förrätt, så det kanske kan vara bra att frysa in den i mindre portioner om du gör det, eller göra en jättegryta i ditt hem. Annars fiskgrytor. Fänkål och fisk är oftast såååå gott. Men kanske då mest havsfisk, när jag tänker efter. Sötvattensfisk blandar man inte gärna med fänkål, nej. Då brukar det mest vara dill och persilja. Fast å andra sidan, har man sötvattensfisk, kanske man kan göra någon liten fänkålsröra och ha till bara för att testa smaken.

Om jag inte minns fel, finns det också något recept där man kokar fänkålsbitar en stund och sedan gratinerar i ugnen med ost.

Vippan? Använder man den till något? Det visste inte jag. Använd den som kryddgrönt i buljong, vet jag. Det måste ju funka? Åtminstone till fiskbuljong.

Vad gäller förvaring, verkar det vara en växt som du måste ta omhand direkt. Men du skulle kanske kunna skära ner den, förvälla och frysa in?
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2010.07.08 - 21:32:20 »

http://www.aftonbladet.se/incoming/article291858.ab

lite fakta om fänkål.
Inte visste jag att den innehåller 31 mg c-vitamin / 100g , inte illa för att vara  en vit-grön grönsak !
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #3 skrivet: 2010.07.08 - 21:36:39 »

http://www.odla.nu/krydd/fankal.shtml

Den gröna blasten går inte att torka.
Synd, dom är så fina stora vippor !!
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2010.07.08 - 21:38:57 »

Men här :http://www.bakker.se/G_484/Fänkål-Foeniculum-vulgare.htm

säger dom att blasten går att frysa!

Det skulle kanske göra susen på laxsoppan på vintern, vad tror ni ?
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #5 skrivet: 2010.07.09 - 19:57:22 »

även förvälld fänkål-knöl går att frysa

http://chaos.bibul.slu.se/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1BY.HTM

Men i den sidan påstår man att den tidiga fänkålen kan skördas i september.
Mina ser väldgit skördefärdiga ungefär snart, man skulle kunna använda dom redan nu om man ville.
Knölarna är knutnäva stora.

Jag väntade för länge med dom ett par år sedan och då blev det inget av dom.
Så jag måste ha koll på dessa rackare  :club:
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2010.07.21 - 17:03:38 »

fänkål är nu skördat, förvällt och infryst.
det blev kanske 15-20 knölar men dom var inte så stora.

Spännande att testa dom under vintern sen. Just nu orkar ingen laga dom på något sätt i värmen...
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2011.07.03 - 19:05:55 »

Dax att börja fundra på fänkål även i år.
De förvällda knölarna var inte goda så jag har bara 5-6 plantor i år.

Godaste man kan göra med dom?
Loggat
Corny

*******

Smörklickar: 24
Offline Offline

Antal inlägg: 2558



« Svara #8 skrivet: 2011.07.03 - 19:46:41 »

Har ännu inte kommit på det godaste man kan göra med fänkål, eftersom jag är lite ny på området, men jag tycker att det är gott att fräsa i olja för att sedan använda i tomatbaserade fiskgrytor. Det kan också vara jättegott i köttfärsgrytor.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.089 sekunder med 24 databasfrågor.