Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2020.10.22 - 06:19:16 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 [2]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Omega 6  (läst 7037 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #15 skrivet: 2010.08.25 - 22:30:19 »

Hä, såg inte att jag kom till nån slags arkiv av deras gamla sajt. Va bra att det finns, för den nya layoluten är vidrig. Här är den nya sidan ivf, de har ändrat lite i texten.
http://www.westonaprice.org/know-your-fats.html
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #16 skrivet: 2010.08.25 - 23:10:20 »

Vad är den bra för? Kollade bara snabbt, och man kom ju inte in på någonting.
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #17 skrivet: 2010.08.25 - 23:15:12 »

Sesamfrön är bra i Bookias bröd t.ex. Och gott.  :lol: Varför WAPF tycker det är bra? Ja, det är ju det jag inte vet, mer än att sesam tydligen har använts länge då. Sesamolja är gott förresten, men väldigt dyrt har jag för mig.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #18 skrivet: 2010.08.25 - 23:27:28 »

Har aldrig ens sett sesamolja. Stekning eller annat? Att sesamfrön är gott, vet jag redan!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #19 skrivet: 2010.08.25 - 23:40:25 »

Ja, typ asiatisk mat. Eller på sallad.

Fan, jag vill veta om det är nyttigt eller farligt NU! Nu vill jag ha sesamolja också!   :w00t:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #20 skrivet: 2010.11.15 - 17:36:55 »

Jag har glömt att rapportera om sesam. Det är tydligen så att sesam och även sesamolja innehåller nåt som skyddar mot oxidation. Jag köpte ju Mary Enigs fettbok, jag ska skriva vad hon säger sen.


Sen blev jag inspirerad när jag skrev om Finelis matkorg nyss och tog och la in dagens potentiella intag. Potentiella för jag har inte ätit allt än. Men jag ska.  :tongue: Det här är dagens mat.
Kodstycke:
Sidfläsk                         58
Makrill                          53
Äggula                           38
Spenat                           43
Griskotlett/rygg
tjockt fettlager                175
Smör                              7
Potatis                         121
Vetemjöl                          4
Grädde, fett 35 g,              160
Gårdsmjölk 4,4 % fett           250
Kakaopulver                      10

Jag trodde det skulle bli riktigt illa, för jag åt ju både fläsk till frukost och sen fläskkarré till middag. 8121.586 g omega-6 och 2648.853 g omega-3. Förhållandet o-6/o-3 bllir 3:1. Inte alls illa! Det optimala sägs ju ligga mellan 2:1 och 3:1, lite olika vad som anses. Fast tydligen pratar man ju om 1:1 nu också (se nedan).

Lägg märke till att den enda omega-3-maten på hela dan var ynka 50 g makrill. Det kan hända att kvoten är ännu lite bättre, för den enda makrill som dök upp i fineli var konserverad rökt och då kanske det är spad och grejer också.

Va bra! Nu behöver jag inte vara så rädd för fläsk längre då!  :thumbsup:


Här är vad SLV säger. Att kvoten skulle vara så låg för svensson i Sverige tror jag inte ett ord av! Om jag hamnade på 1:3, med lite fisk, utan spannmål, vegoljor och margariner, skulle då svensson ligga så pass lågt som 1:4? Sällan!  :nonono:

Resultat från kostundersökningar på barn och vuxna i Sverige visar att
denna kvot är i genomsnitt omkring 4:1 eller 5:1 (4, 5). Analyser av
matkorgar insamlade i fyra städer under 2005 visar att den genomsnittliga
kvoten mellan omega-6- omega-3-fettsyror är under 4:1. Matkorgarna
innehöll cirka 120 livsmedel och baseras på Jordbruksverkets statistik
över livsmedelskonsumtionen.

Beräkningar har också gjorts av kostdata insamlade i slutet av 1800-talet
bland akademiker och arbetare. Dessa skattningar tyder på att omega-
6/omega-3 kvoten var i storleksordningen 3:1 och att andelen fleromättade
fettsyror var något lägre än idag.

En del forskare hävdar att det finns data som tyder på att människan
under evolutionen levde på en kost där kvoten var i storleksordningen
1:1. I amerikansk litteratur förekommer uppgifter om att kvoten i dagens
västerländska kost är hög, och kvoter på 15:1-17:1 och till och med upp
till 25:1 har nämnts (6, 7). Det är dock oklart vad dessa uppgifter
baseras på. Enligt nationella kostdata från t.ex. USA är kvoten i
genomsnitt omkring 9:1 (1). Data från kostundersökningar i Europa visar
att kvoten som regel är mellan 3:1 och 8:1 (3, 9, 10)


http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/


Förresten, kakao är en rikgit omega-6-bomb!  :ignore:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #21 skrivet: 2010.11.15 - 20:20:11 »

Här är vad Enig säger om sesam.

The fats that humans have consumed for millennia, such as the
fats that they added to mixed dishes, were almost always more
saturated than they were unsaturated. It was the easily extractable fat
or oil, the fat that came from the animal, or in the case of areas such as
the tropics, it was the oil that came from the coconut or the palm fruit
that was used in cooking. Sometimes it was one of the very stable oils
like olive oil (or sesame paste) that had a lot of built-in antioxidant and
wasn't too polyunsaturated.


Sesame Oil

Sesame oil comes from an annual herb (Sesamum indicum). The plant
is a warm weather plant that grows from the tropics to warm temperate
regions. The major producing countries are China, India, Sudan, and
Mexico. The seed is 40 to 60 percent oil and is used directly for food
purposes when it is cold pressed. The oil is also recovered by combined
expeller and solvent extraction. Sesame paste is a popular food in the
lands along the eastern Mediterranean.

Sesame oil has very good oxidative stability, which is thought to
be related to sesamin or another unknown antioxidant in the native oil.
When sesame oil is added to other oils for use in frying, the oxidative
properties of the recipient oil are improved. The oil is pale yellow and
without odor after refining, but also is sold in a darker version for use in
Asian cooking.

The fatty acid composition has some similarities to peanut oil in
that the levels of oleic acid and linoleic acid are very similar. Typical
composition of sesame oil is 10 percent palmitic acid, 5 percent stearic
acid, 41 percent oleic acid, and 43 percent linoleic acid. Typical
tocopherol values are 136 mg/kg a-tocopherol and 290 mg/kg ?
tocopherol for a total of 426 mg/kg.


Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
draken
Newbie
*

Smörklickar: 0
Offline Offline

Antal inlägg: 9



« Svara #22 skrivet: 2010.11.15 - 23:42:07 »

lite sent kanske..har inte läst den förut. men i början nämner sorla ipren och astma,har själv astma och blir mycket sämre av ipren och dom andra "nya" smärtstillarna.så det finns ett samband. magnecyl, treo, bamyl och liknande påverkar också men är inte lika illa, för mej iaf.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30991



Hemsida
« Svara #23 skrivet: 2010.11.16 - 02:14:49 »

Jag fick en ny sort istället för den jag hade recept på (Brufen) nyligen. Jag tror det stod om försiktighet vid astma i bipacksedeln.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: 1 [2]   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.043 sekunder med 24 databasfrågor.