Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 14:00:11 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Svålsås  (läst 8738 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« skrivet: 2008.01.20 - 11:34:14 »

:crazy:

Nåja, kanske inte riktigt. Men tips på några bra sätt att använda svål.  :biggrin1:

Vi som smälter egen ister från späck får ju en del svålar över och svål är nyttigt!  :fork_off:

Koka ett gäng svålar riktigt mjuka. Behöver inte saltas eller någonting. Frys sen svålarna i lagoma bitar för senare användning. Ta även reda på spadet. Det är fullt av nyttig gelatin. Faktum är att när det kallnat ser det pecis ut som när gelatinpulver fått svälla i vatten. En sked av den här gelén i såsen gör den simmig och fin.

Själva svålen kan man sen använda i diverse mat. I pyttliknande rätter märker man inte ens att den är där om man finhackar den och inte tar alltför mycket.

Superb svampsås kan man göra genom att fräsa svamp, lök och finhackad svål. Sedan späder man förstås med grädde. Såsen tjockanar fortare och blir matigare. Just denna typ av svålsås kan man gott bjuda gäster på om man inte tar alltför mycket svål. Den försvinner i svampen. Skulle de mot formodan hitta en liten bit så kan man ju säga att man använt lite sidfläsk.  :whistle:

Man kan även använda lite mald/mixad kokt svål när man gör smet till köttfärsrätter. Hjälper till med konsistensen även där och segheten gör att färsen håller ihop bättre.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.01.20 - 22:32:49 »

Det var ett bra tips. Jag har fläsksvål i frysen för att göra ister efter julgrisinköpet. Vilken skillnad det var på kotletterna, det var länge sedan jag fick så möra och dessutom till priset av 29:-/kg och julskinkan var helt suverän den också. Det hela inhandlades på Kungsbyns gårdsbutik som ligger mellan Västerås och Enköping. :yay:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.01.20 - 22:37:43 »

Just ja! Det var du som berättade att du skulle dit va? Avundsjuk!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Anna
Newbie
*

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 11



« Svara #3 skrivet: 2008.01.21 - 12:32:43 »

Har Kungsbyn ekologiskt griskött!? Då ska jag åka dit oftare! (Har en timmes bilväg)
Loggat

Känd från kolhydrater.ifokus.se - där kallad \"MegN\"
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.01.21 - 12:41:22 »

Jag med, men jag har ingen bil!  :fork_sausage:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #5 skrivet: 2008.01.26 - 22:37:44 »

:crazy:

Nåja, kanske inte riktigt. Men tips på några bra sätt att använda svål.  :biggrin1:

Vi som smälter egen ister från späck får ju en del svålar över och svål är nyttigt!  :fork_off:

Koka ett gäng svålar riktigt mjuka. Behöver inte saltas eller någonting. Frys sen svålarna i lagoma bitar för senare användning. Ta även reda på spadet. Det är fullt av nyttig gelatin. Faktum är att när det kallnat ser det pecis ut som när gelatinpulver fått svälla i vatten. En sked av den här gelén i såsen gör den simmig och fin.

Själva svålen kan man sen använda i diverse mat. I pyttliknande rätter märker man inte ens att den är där om man finhackar den och inte tar alltför mycket.

Superb svampsås kan man göra genom att fräsa svamp, lök och finhackad svål. Sedan späder man förstås med grädde. Såsen tjockanar fortare och blir matigare. Just denna typ av svålsås kan man gott bjuda gäster på om man inte tar alltför mycket svål. Den försvinner i svampen. Skulle de mot formodan hitta en liten bit så kan man ju säga att man använd lite sidfläsk.  :whistle:

Man kan även använda lite mald/mixad kokt svål när man gör smet till köttfärsrätter. Hjälper till med konsistensen även där och segheten gör att färsen håller ihop bättre.

Bra tips!  :tongue:
Borde ta mig i kragen...  :redface:
Loggat

Ha en fettrik dag!
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2008.01.26 - 23:06:33 »

Vad citerade du alltihopa för? Du är så slösig! Tänk om utrymmet på sidan tar slut nu bara för att du gör så?  :crazy:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #7 skrivet: 2008.01.28 - 09:25:37 »

Vad citerade du alltihopa för? Du är så slösig! Tänk om utrymmet på sidan tar slut nu bara för att du gör så?  :crazy:
Men det var för att det var så bra att det förtjänade att upprepas.  :lick:
Loggat

Ha en fettrik dag!
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544