frukaos
Newbie
Smörklickar: 3
Offline
Antal inlägg: 24
|
|
« skrivet: 2009.11.23 - 18:16:01 » |
|
Lembasbröd
har ni sett Sagan om ringen? Där får hjältarna bröd av alverna som heter Lembasbröd. Dom mättar även den hungrigaste magen enligt alverna. Nåväl jag fick ett recept av min kollega på ett bröd som jag förändrade en aning och jag tycker att Lembasbröd passar som bnamn då dom både mättar och är goda. Om jag har "snott" någons recept så ber jag om ursäkt.
Grundreceptet (vet inte vart det kommer ifrån)
3 ägg 3 dl riven ost 3 matskedar majonäs eller keso (gärna avrunnen) 2 tsk Bakpulver
Blanda allt i en bunke. (Ta gärna en gräddost eller annan ost med lite smak.) Du ska nu ha en ganska rinnig smet.
Blanda i torra ingredienser som t ex mandelmjöl, sesamfrö, psylliumfrö, fiberhusk, en aning kruska-kli etc. (Kolla så att det inte är för mycket kollisar bara)
Mängden beror på vad du tar och lite hur stora äggen var men smeten ska tjockna. Den ska inte bli stenhård ytan "ta ihop".
Håll ut på smörpapper och grädda i 175- grader till bröden är tekakebruna. (Om du gräddar för mycket blir osten bränd och smaken blir lite besk.)
Bröden blir betydligt mer brödlika än utan torrvarorna och dessutom mer mättande.
(Smakar supergott med salami/ost, räksallad och majonäs eller bara som dom är)
Lycka till!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #1 skrivet: 2009.11.23 - 20:18:02 » |
|
Jag tror inte att jag har sett just den varianten av bröd. Alla varianter är välkomna .... Det liknar mycket "min" knäckebröd, men den är utan keso och bakpulver och sedan ska dom egentligen torka i eftervärmen, så konsistensen blir säkert lite annan.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #2 skrivet: 2009.11.23 - 23:08:09 » |
|
Men man kan alltså skippa "mjöltillsatser" och använda grundreceptet som "eget" bröd? Låter spännande! Ska jag testa, nu när jag kan äta ost igen!
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #3 skrivet: 2009.11.24 - 08:04:39 » |
|
Just det , det skulle väl vara toppen för dig Corny! Men fungerar inte heller glutenfritt mjöl för dig ? Om man bara tillsätter några msk glutenfrittmjöl på någon deg blir det inte " konstig konsistens" . jag gör även pannkakor av finax-mjöl ( fast inte nu när jag inte fixar mjölken )
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #4 skrivet: 2009.11.24 - 08:06:47 » |
|
Pofiber verkar ju användbart också.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
frukaos
Newbie
Smörklickar: 3
Offline
Antal inlägg: 24
|
|
« Svara #5 skrivet: 2009.11.24 - 09:26:41 » |
|
Har sett att för mycket ost gör att brödet faller ihop. Har testat helt utan ost och det funkar också. Man får prova sig fram till den typ av bröd man vill ha. Kan tillägga att jag gjort både Pizza och Piroger med detta bröd.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Corny
|
|
« Svara #6 skrivet: 2009.11.24 - 11:30:35 » |
|
Just det , det skulle väl vara toppen för dig Corny! Men fungerar inte heller glutenfritt mjöl för dig ? Om man bara tillsätter några msk glutenfrittmjöl på någon deg blir det inte " konstig konsistens" . jag gör även pannkakor av finax-mjöl ( fast inte nu när jag inte fixar mjölken ) Glutenfritt funkar utmärkt! Så det kan jag visst använda. Tyckte bara att receptet var så enkelt och latigt utan mjöl. Då slipper man ju testa sig fram med hur mycket mjöl som behövs!
|
|
|
Loggat
|
Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #7 skrivet: 2009.11.24 - 12:02:36 » |
|
Det där såg ju jättegott ut! Speciellt pirogerna.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #8 skrivet: 2009.11.24 - 12:13:43 » |
|
Mumz! Det påminner om ostplättarna i Skaldemans bok 2 dl ost 2 ägg 2 msk majonnäs
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
frukaos
Newbie
Smörklickar: 3
Offline
Antal inlägg: 24
|
|
« Svara #9 skrivet: 2009.11.27 - 09:48:13 » |
|
Aha, det är från Skaldeman som "grundreceptet" kommer ifrån. Visste inte detta...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Lisbeth
|
|
« Svara #10 skrivet: 2009.11.27 - 10:09:11 » |
|
Har bakat detta bröd o det var supergott. Skickar en smörklick som tack
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #11 skrivet: 2009.11.27 - 13:25:28 » |
|
Jag vet inte om han gjort originalet heller... Det är så det är med bra recept, de tillhör alla
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #12 skrivet: 2009.11.27 - 13:30:51 » |
|
Nej, det kommer från nån annan ursprungligen. Han trålade ju nätet efter recept till den boken.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
HerrKaos
Jr. Member
Smörklickar: 1
Offline
Antal inlägg: 34
|
|
« Svara #13 skrivet: 2009.11.27 - 15:03:37 » |
|
Redan de gamla grekerna....
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #14 skrivet: 2009.11.27 - 15:11:58 » |
|
Kakorna ser väldigt hållbara och lite sega ut på bilden. Skulle detta månne funka som pajskal också? Jag antar att smeten är rätt lös, men kanske man kan halvgrädda en stor kaka och trycka ner den i en pajform?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|