Kollade på en rätt rolig film,
Julie and Julia. Maryl Streep spelar
Julia Child som tydligen var en stor matguru i USA, en riktig tantalona.
Filmen bygger på två parallella historier, skilda åt av 50 år i tid. Julia Child är en diplomathustru utan sysselsättning i Paris i slutet på 40-talet. Hon vill ha nåt att göra. Hennes man frågar henne vad hon tycker bäst om att göra. Svaret är "Äta!". Detta leder till att hon utbildar sig till kock med tanken att undervisa i fransk kokkonst. Tillsammans med två andra kvinnor håller hon kurser i fransk matlagning för amerikanskor i Paris. De andra kvinnorna har skrivit en receptsamlingen de försöker få publicerad och Child blir involverad. Denna kokbok visar sig bli ett mycket långdraget projekt som resulterar i
Mastering the Art of French Cooking 1961.
I modern tid, 2002, är
Julie Powell missnöjd med sig själv. Hon har skrivit en halv roman och tycker sig ha ADHD-tendenser eftersom hon inte tycks kunna slutföra någonting. Hon vill ha ett projekt med en deadline som tvingar henne att leverera. Även hon gillar mat. Hon får idén att på 365 dagar laga alla 524 recepten i Childs kokbok och hennes man föreslår att hon ska göra en blog om det.
Så blir det.
Som sagt är filmen ganska kul. Speciellt första halvan där allt enbart kretsar kring mat. Jag tror aldrig jag sett så mycket matlagning och ätande i en film förut! Och det knusslas inte med råvarorna och fuskas inte med bujongerna och smöret flödar. I slutet av filmen besöker Julie och hennes man ett museum där man byggt upp ett av Julias kök. Som en tribut lämnar Julie diskret ett paket smör under Julias porträtt.
Tyvärr träffas aldrig de två damerna. Julia Child dog 2004.
Kanske inte tiderna bästa rulle, men underhållande och trevlig är den med charmiga miljöer och det är roligt att den handlar om mat. Internetkopplingen gör ju att den känns ganska nära också.