Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2018.12.15 - 19:53:26 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Rimma fläsket själv  (läst 91193 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #60 skrivet: 2011.08.31 - 15:57:53 »

Jamen gör det! Fast skinka ska stå väldigt länge, det vet du va? Det finns länk till köttinformationen nånstans här i tråden.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #61 skrivet: 2013.06.07 - 19:46:29 »


Här följer några tider för mörning ur boken. Jag tycker tiderna är lite för långa. Det kan ju bero på att vi är känsligare för sälta än gemene man. I mitt tycke blir tjocka revbenspjäll (uppstyckade) med typ 4-5 cm kött på fina på 1 - 1½ timme. Snacka om de blir möra! Inget trådigt griskött mer!  :lick:

Kodstycke:
Benfritt kycklingbröst (225 g)         2 timmar
Fläskkotletter, 3.5 cm tjocka          2 timmar
Enkilos kyckling                       4 - 6  timmar
Kyckling, 1.5 - 3 kg                   8 - 12 timmar
Benfritt kalkomnbröst, 10 cm tjockt    12 - 18 timmar
2 kg sidfläsk (pork loin?)             12 timmar
Kalkon, 4 - 7 kg                       24 timmar
Kalkon, över 7 kg                      24 - 36 timmar
Fisk, tunna filéer                     1 timme
Fisk, 2.5 cm tjocka filér
eller "steaks"(?)                      6 - 8 timmar


Har tänkt på det här. Om en kalkon på 7 kg blir mörad och genomsalt på 36 timmar, varför ska en skinka som väger hälften behöva ligga i flera veckor? :glare:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #62 skrivet: 2013.06.07 - 19:53:50 »

kyckling är hursomhelst "luftigare" kött. Tror det har med det att göra.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #63 skrivet: 2013.06.07 - 19:55:12 »

De där tiderna är ju bara för mörning, det blir inte så salt. Men jag tror skinka som inte är så salt är gott! Törs man prova?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #64 skrivet: 2013.06.07 - 20:37:42 »

varför inte? man kan ju också tillaga skinga orimmat...
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #65 skrivet: 2013.06.07 - 21:08:00 »

Kan man? Som smörgåsmat alltså? Hur blir det? Att man kan göra skinkstek och sånt vet jag.

Är sugen på att prova, men jag vet inte om jag orkar ha en jättebytta i kylen en månad typ. Försökte beställa en rimmad skinka men det går inte att uppbringa så här års, rå däremot... Hade en halv julskinka i frysen som jag kokade och det blev så gott att skiva tunnt (med min elektriska skärmaskin som jag äntligen unnat mig), så det gav mersmak. Vore kul att prova att röka en snutt nu i sommar också. Man måste ju kunna skära ett par tjocka skivor liksom, annars tar det för lång tid. Fläsk tar ungefär 5 timmar och kräver flera påfyllningar av kol.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 35
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #66 skrivet: 2013.06.08 - 10:00:01 »

varför skulle man inte kunna göra det. Det blir nog inte som rimmad skinka som du är van vid men säkert gott också. Rökt låter toppen!  Men om du har stekt den eller vad du nu vill göra den kan du skära i bitar och frysa dom i "några dagars portioner".
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #67 skrivet: 2013.06.08 - 10:38:17 »

Klart man kan, men frågan är hur det blir. Har du provat eller vet du om andra brukar koka skinkan rakt av bara? Misstänker att den kan bli rätt torr.

Posted from my phatPhone using Tapatalk
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #68 skrivet: 2013.06.08 - 20:03:30 »

Hittade den här sidan där man skriver koktider för både färsk och rimmad skinka. Då måste det väl fan gå att koka lättrimmad! Riktigt rimmad skinka ska man ju vattna ur ett halvt dygn typ. Man borde väl kunna rimma den kortare från början istället.  :hmm:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #69 skrivet: 2013.06.08 - 20:24:37 »

Nu är jag ju ingen skinkexpert men tiden är kanske beräknad på hur länge det tar för saltlösningen att nå in till mitten på skinkan = kortare tid, mitten inte hunnit bli rimmad? :hm-hm:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #70 skrivet: 2013.06.08 - 20:57:51 »

Jo, så är det nog och en kalkon är ju ihålig liksom, tunnare kött. Men, trots allt måste man vattna ur en normalrimmad skinka, den är alltså översalt. Om man kör nånstans mellan 3 dagar och en vecka då borde det väl nå ända in... Sen kan man ju kotta av en bit och provsteka för att utröna sältan, om den behöver vattnas ur lite.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #71 skrivet: 2013.06.08 - 21:03:48 »

Nu blev jag smart och googlade på engelska i stället. Då får man ju annat än våra julskinkor. Hittade redan det här:

The brining time is mainly a question of personal taste. The longer it stays in the brine, the saltier it gets. I find 4 days about right for a 3-5 lb piece of loin.
http://schmidling.com/ham.htm

Det är 2 1/4 kg, det. Låter ju bra. Ska se om jag kan hitta nån sajt som talar om hur man ska förlänga tiden beroende på vad köttstycket väger. Intressant också det han säger om att temperaturen inte får bli FÖR låg, du slutar det funka. Kanske är förklaring till att mitt fläsk ibland inte har tagit åt sig laken som det brukar. Fram med termometern alltså!
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #72 skrivet: 2014.05.12 - 21:11:51 »

Hur äter man fläsk förresten, på lchf vis....? Bruna bönor var ingen favorit och inte lowcarb el lchf heller. Ingen fantasi eller erfarenhet på hur utan potatis eller bönor... Men stekt lök är ju gott kanske...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #73 skrivet: 2014.05.12 - 22:17:57 »

Vad är fläsk lowcarb och LCHF? Är det maträtter?  :pippi:

Jag åt faktiskt fläsk i dag. Kokt med rotmos och senap. INNAN jag hade i potatis och mjölk*) innehöll rotmoset 9 g kh. Det pallar du väl? Men annars är stekt fläsk gott istället för bacon, t.ex. med stekta ägg och stekt tomat.

*) Detta vet jag för att jag försöker vara "frys-smart". Jag gör mos på bara kålrot och morötter och fryser in i portioner. Potatis, smör, mjölk, grädde har jag i när jag värmer det. Potatisbitar kokar ju på några minuter. Blir mindre i frysen och potäter har ju en annan alltid hemma. Står sig bättre utan mjölk och fett i också. Det är gott utan potatis också, man kan gott äta det så. Speciellt om man rör i smör och grädde.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30666



Hemsida
« Svara #74 skrivet: 2014.05.12 - 22:20:17 »

Och kallt stekt fläsk är supergott! kan man käka som chips! :tasty:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.102 sekunder med 23 databasfrågor.