Balsamvinäger är i 99.9 % av fallen en fuskprodukt med rätt högt kolhydratinnehåll som de känsligaste LCHFare sätter i sig utan att blinka.
Sån de har på ICA och liknande är vinäger blandad med druvjuice (eller mango eller gud vet vad). Äkta balsamico har också sötma, men om jag fattat det rätt beror det på usprungsmustens höga sockerhalt som alltså inte riktigt jäst ut. Den är lagrad jättelänge för att få sin smak och kostar lika mycket som det dyraste vin. Sån fuskbalsamico kan också vara god om man lägger några tior extra på den ivf. Men det är INTE balsasmvinäger. Köpte en sort i en lösviktsbutik som är riktigt trevlig, kanske t.o.m. är lite lagrad. Kan ha gett kanske 75:- för en halvliter. Går inte åt mycket och är gott i sallad eller som krydda och, tyvärr, att fukta vitt bröd med. Äkta balsamico har jag nog bara smakat någon enstaka gång och den kan man äta med sked!
Skillnaden smakmässigt är alltså lagringen som ger en mustigare smak, inte bara skarp som vanlig vinäger, plus en varierande grad av sötma.
Röd eller vit vanlig vinäger tycker jag inte spelar så himla stor roll. T.ex. till bea tycker jag det kvittar. Men annars är det väl det vanliga, ta vit vinäger där du skulle kunna tänka dit vitt vin, d.v.s. till fisk och så. Vet inte om det finns vit balsavinäger.