Jag gillar Kropp & själ på ettan. Laddade när gamla program från 2008, bl.a. detta
om frågan om vi vågar äta kött. Det var med anledning av den där stora metastudien som såg klara risker för tjocktarmscancer och Världscancerfonden larmade och uppgraderade rött kött till högsta varningsnivå, samma som arsenik i dricksvattnet. Man bör helt avstå från charkprodukter och äta rött kött bara till fest.
Experter i studion var Irene Mattisson, näringsexpert från Livsmedelsverket (så klart!) och Susanna Larsson, cancerepidemiolog från Karolinska. Det utspelade sig en rätt rolig dialog mellan programledaren Ulrika Hjalmarson Neideman och experten från Karolinska.
Ulrika Hjalmarson Neideman: Är det här att betrakta som en vetenskaplig sanning nu?Susanna Larsson: Öhmm... jaaaa, i stort sett skulle jag nog påstå det. Det skulle mycket till för att de här rekommendationerna skulle ändras... Många studier som visar just det här sambandet.
UHN: Så är det sant?
SL: Öh, jaaa, det skulle jag nog påstå.UHN: Mm. Många har ju rent känslomässigt mött det här larmet med viss skepsis eftersom kött har liksom, har vi ätit sen stenåldern. Vad säger du som forskar om en sån reflexion?
SL: Jaa-aa...Meen, vi drabbades ju av tjocktarmscancer också även på stenåldern. Ääääm...UHN: Vet man det att man gjorde det? Eller tror vi det eller hur...SL: (lyckligt fnittrande)
Det tror man nog kanske bara. Ähmmmm.UHN: Så det är inget argument?SL: Nej, det tycker jag inte!UHN: Mm.
Den sista frågan är ju tvetydig, liksom svaret. Jag TROR UHN syftar på det faktum att man åt kött redan på stenåldern, men hon kan ju också mena påståendet att man fick tjocktarmscancer på stenåldern. Oavsett vilket så är det roligt!