Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2019.10.20 - 19:38:06 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Vardagskött hos Fjällfolket  (läst 6590 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« skrivet: 2008.03.17 - 11:23:17 »

Ta en stooor fin köttbit, sist hade jag reninnanlår  :drool: , och lägg i ugnsform. Krydda köttet med salt, peppar, örter (vi gillar rosmarin, timjan, oregano, basilika till renen) och hackad vitlök. Hyvla smör över och sätt in i ugnen...

 :whistle:

Ett bra tag senare:
Ta fram långpannan, klyfta ner potatis, rotsaker och rödlök och lägg i en hel vitlök som du delat tvärs över. Kryda med salt och rosmarin och ringla lite olivolja över... å så mera hyvlat mör förstås  :flirting:
Lägg köttbiten i mitten (spara skyn i ugnsformen!) och in med hela härligheten i ugnen tills  klart!

Under tiden:
Smält rejält med smör i en kastrull. Häll i skyn från köttet och slå på grädde.. koka ihop och smaka av med salt och peppar.

Ät och njut...

/Fjällmor


Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Langhol
Sr. Member
****

Smörklickar: 13
Offline Offline

Antal inlägg: 384


« Svara #1 skrivet: 2008.03.17 - 13:39:51 »

Går väl lika bra med älgkött också, eller hur? Renkött har man inte tillgång till.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2008.03.17 - 13:41:15 »

sist hade jag reninnanlår  :drool:

 :fork_off:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.03.17 - 14:16:21 »

Går väl lika bra med älgkött också, eller hur? Renkött har man inte tillgång till.

Absolut!
Och lamm...  :drool:

Men Hemul då! 

_
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2008.03.17 - 14:20:33 »

Åhajaja, hemulen är bara avundsjuk.
 :lick: :wave:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #5 skrivet: 2008.03.24 - 21:12:53 »

Jag har ett recept på älgstek som jag har använt till rådjur ( har en granne som jägar)

Man ställer den FRYSTA steken i en plastfålie i ungen på väldigt låg temperatur ( ca. 70 grader om jag minns rätt ) och låter det hela stekas i ugnen över natten.
Sedan på morgonen gör man en marinad av soya, salt, vitlök och rosmarin och låter köttet ligga i marinaden minst 4 timmar gärna  till nästa dag.

Nu är det bara så att jag inte vill använda soya längre, så jag funderar om din  sås skulle fungera  som marinad .
man skulle kunna slänga med lite lök och vitlök redan på kvällen med isklumpen  kanske ?
Loggat
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #6 skrivet: 2008.03.24 - 21:26:26 »

 
Tjälknöl kallas det. Låter steken ligga i ca 80 grader varm ugn på ett galler över natten. Det behövs ingen påse till detta då steken knappt förlorar någon vätska alls.
Koka en lag av vatten, salt, kryddor, lök och vitlök. Låt steken ligga över dagen i detta så smakar den delikat på kvällen.
Har gjort detta med rådjurslår och det blev så mört att det nästan smälte i munnen.
Loggat

Vira
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #7 skrivet: 2008.03.24 - 22:09:19 »

ååh vad bra ,tack Vira!

Tjäl-knöl = Routa-paakku  (på finska )

Skönt att slippa påsen också!

Ska försöka göra detta under veckan ....
Loggat
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #8 skrivet: 2008.03.25 - 19:26:35 »

Hoppas det blir lyckat :lol:. Glöm inte att servera något rejält fett till, då vilt kött är magert. :smile:
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2008.03.25 - 19:43:09 »

Tar man reda på talgen från vilt? Det borde väl vara fint att steka i.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #10 skrivet: 2008.03.25 - 20:17:39 »

Det smälter du ner som med vilket fett som hälst. Tyvärr har inte alla djuren så mycket fett att ta vara på.
Mal talgen och smält den sakta. Sila sen av fettet från talgresterna.
Använd till det du önskar.
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2008.03.25 - 21:41:07 »

Jag lär ju inte få tag på någon. Men fett i bukhålan måste de väl ha även om de är magra för övrigt?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #12 skrivet: 2008.03.26 - 10:42:03 »

Hur det är på storviltet vet jag inte, men de Rådjur min man jagade då vi hade gården hade inget fett i bukhålan :sad:
Numera kan jag inte få några Rådjur på det sättet mera :cry:
Loggat

Vira
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 30833



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2008.03.26 - 17:07:37 »

Man borde börja tjuvjaga!  :crazy: Tjuvfiskat röding har jag gjort, så jag har lite erfarenhet.  :lick:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Langhol
Sr. Member
****

Smörklickar: 13
Offline Offline

Antal inlägg: 384


« Svara #14 skrivet: 2008.03.26 - 18:38:37 »

Vad spännande! :cool_big: Men hur har du tänkt få hem det?  :mad_roll:Är det storvilt så blir det nog ganska tungt :shake_head:
Loggat
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  

 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.094 sekunder med 24 databasfrågor.