fänkål

Sidor: (1/2) > >>

idalinda:

Den första är smörstekt idag med dom första salladslökarna och asiatiska bladgrönsaker.

Vad kan man göra med fänkål, snart har jag något på 25 skördefärdiga sådana ...
Vi stekte bara den vita knölen.
Vad ska man göra med resten av växten , allt det där grönt ?

jag tog några till mitt försök till kryddsalt, men nu vågar jag inte göra kryddsalt mer, för jag kan inte garantera att
jag är hemma tre veckor framåt och hinner röra om det dagligen, nästa försök få bli vid skolstarten tror jag.

Men på något sätt ska man kunna förvara den gröna vippan, ska den torkas, frysas eller förvällas ?
Vad ska jag sedan använda vippan till ?

Om jag nu får alldeles för mycket fänkål på en gång, kan man förvara den i kylen  och hur länge i så fall ?
Blir det något om man fryser det ?

Det har jag lärt mig att fänkål går inte att lämna kvar på jorden när den har mognat, då faller hela knölen sönder och
plantan går i blom.

Corny:

Med fördel kan du göra fänkålssoppa! Det är jättegott! (Och går säkert att frysa in också). Denna soppa ska tydligen vara en förrätt, så det kanske kan vara bra att frysa in den i mindre portioner om du gör det, eller göra en jättegryta i ditt hem. Annars fiskgrytor. Fänkål och fisk är oftast såååå gott. Men kanske då mest havsfisk, när jag tänker efter. Sötvattensfisk blandar man inte gärna med fänkål, nej. Då brukar det mest vara dill och persilja. Fast å andra sidan, har man sötvattensfisk, kanske man kan göra någon liten fänkålsröra och ha till bara för att testa smaken.

Om jag inte minns fel, finns det också något recept där man kokar fänkålsbitar en stund och sedan gratinerar i ugnen med ost.

Vippan? Använder man den till något? Det visste inte jag. Använd den som kryddgrönt i buljong, vet jag. Det måste ju funka? Åtminstone till fiskbuljong.

Vad gäller förvaring, verkar det vara en växt som du måste ta omhand direkt. Men du skulle kanske kunna skära ner den, förvälla och frysa in?

idalinda:

http://www.aftonbladet.se/incoming/article291858.ab

lite fakta om fänkål.
Inte visste jag att den innehåller 31 mg c-vitamin / 100g , inte illa för att vara  en vit-grön grönsak !

idalinda:

http://www.odla.nu/krydd/fankal.shtml

Den gröna blasten går inte att torka.
Synd, dom är så fina stora vippor !!

idalinda:

Men här :http://www.bakker.se/G_484/Fänkål-Foeniculum-vulgare.htm

säger dom att blasten går att frysa!

Det skulle kanske göra susen på laxsoppan på vintern, vad tror ni ?

Sidor: (1/2) > >>