Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.24 - 10:16:35 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 4   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: om surkål och hårdost  (läst 53411 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2009.01.16 - 22:56:43 »


nja, för min del blir fanatismen bara radikalare ju mer tiden går  :cool:, fast vissa saker har jag också kunna släppa under tiden.
man garanterat har jag inte väl under hela mit liv lagat så mycket mat som under mitt hela tidigare liv tillsammans.
Då bakade jag jämt men laga mat var inte så roligt så det fick hända fort.

Nu gör jag buljong, silar egen färskost, gör glass, kokar väldigt go soppa och gör egen leverpastej.
och nu är jag sugen på göra hårdost och stoppa korvar, komplett galen enligt mina tonåringar :smack_head:,
men de ätet upp allt och funderar varför man kan äta flera portioner i skolan men inte hemma ...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2009.01.16 - 23:51:02 »

Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.  :laugh:

Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar. :shy:

Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!  :dribble:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #2 skrivet: 2009.01.17 - 11:02:02 »

Hemmagjord surkål = jumi-jumi :lick:

Varva den i burken med stora lökskivor, ännu godare.

Sen står det i en del recept att man ska ha kummin i, men det hoppar jag över. Tycker inte om kummin :tongue_wag:.

Lägg alltid ett helt kålblad överst som täckning innan locket läggs på. Det skyddar den krossade kålen vid syrningen.
Loggat

Vira
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.01.17 - 16:11:01 »

mmm... surkål står på önskelistan, gjord på egenodlad kål

 :plant_smack:

Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2009.01.17 - 17:06:08 »

Tack for tipset om kålbladet, Vira. Nej, kryddor hade jag inte tänkt ha. Bara salt.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #5 skrivet: 2009.01.17 - 17:46:25 »

Som variant på surkål kan du ju testa att göra kimchi sen...
http://www.kimchi.se/mat/kimchi/index.html
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2009.01.17 - 18:13:15 »

Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.  :laugh:

Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar. :shy:

Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!  :dribble:

Men hur mycket mjölk du har använt  och hur stor bit har du fått ut av det hela ? minn gissning var  att 100- 200 liter mjölk skulle ge 1 kg ost.
Hur hanterar man i praktiken sådana mängder  :eek:?

Vi diskuterade om detta i dag och styrmannen var riktigt intresserad och pratade om att vända osten var annan eller tredje månad.
Men när du berättar om att  du kan inte låta blir din ost , så tror jag inte heller att styrmannen kan låta bli,
jag konstaterade precis idag att vi har ätit över 4 kg ost under denna veckan ( delat på 5 pers) så någon kalsiumbrist lär det inte uppstå här  :laugh:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.01.17 - 18:27:28 »

Jag har ju sagt det! 5 liter mjölk och sammanlagt ungefär 850 g ost och du ser ju på bilden hur mycket det blir. Det är en vanlig assiett, 21 cm.  :smack:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2009.01.17 - 18:33:50 »

Jag har ju sagt det! 5 liter mjölk och sammanlagt ungefär 850 g ost och du ser ju på bilden hur mycket det blir. Det är en vanlig assiett, 21 cm.  :smack:


Nu är jag vilse  :blink:, var har du bliden om din hårdost och var har du sagt om mängden av mjölk ?
Loggat
Bookia
Hero Member
*****

Smörklickar: 22
Offline Offline

Antal inlägg: 622



« Svara #9 skrivet: 2009.01.17 - 21:14:29 »

Ja, det undrar jag också!?  :blink:
Loggat

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.
MiaP
Hero Member
*****

Smörklickar: 15
Offline Offline

Antal inlägg: 848


Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2009.01.17 - 21:24:23 »

Jag tror jag minns att jag sett den bilden tidigare, finns inte den på det gamla forumet. :smack_head:
Loggat

Mer smör i maten och vikten rasar
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #11 skrivet: 2009.01.17 - 21:39:26 »

 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,515.0.html
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,882.0.html
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #12 skrivet: 2009.01.17 - 22:13:37 »

Ha! Jag var orolig att kålen inte skulle safta sig, men det gjorde den på en gång och saften smakar redan mums - efter bara  en halvtimme.  :laugh:

Nu gäller det bara att det inte möglar och att jäsningen kommer igång.  :sneaktongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Hovan
Full Member
***

Smörklickar: 5
Offline Offline

Antal inlägg: 201


Mitt sommarnöje


« Svara #13 skrivet: 2009.01.17 - 22:15:24 »

Hmmmm undrar vart korven rymde!!!! :crazy:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2009.01.17 - 22:35:02 »

En moderator bestämde sig för att dela på tråden. Den andra tråden heter också "hur man gör korv". :smile:

Jag tror hon jobbar på att fixa till rubikerna.  :tongue:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1] 2 3 4   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544