Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.
Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar.
Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!
Men hur mycket mjölk du har använt och hur stor bit har du fått ut av det hela ? minn gissning var att 100- 200 liter mjölk skulle ge 1 kg ost.
Hur hanterar man i praktiken sådana mängder
?
Vi diskuterade om detta i dag och styrmannen var riktigt intresserad och pratade om att vända osten var annan eller tredje månad.
Men när du berättar om att du kan inte låta blir din ost , så tror jag inte heller att styrmannen kan låta bli,
jag konstaterade precis idag att vi har ätit över 4 kg ost under denna veckan ( delat på 5 pers) så någon kalsiumbrist lär det inte uppstå här