idalinda
|
|
« Svara #30 skrivet: 2009.01.26 - 12:35:27 » |
|
Det här blir bara roligare hela tiden... ok 1) syrningen till vasslet 2) låt stå över natten på rumstemperatur över natten 3) koka upp 3½) Låt vasslen stå och vila ett tag så osten sätter sig.
4) sila Vasslet har jag hällt ut och bollen nja, den smakade inte så mycket, men jag ska testa det med lite något , vad-det-nu-kan -vara
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #31 skrivet: 2009.01.26 - 12:41:31 » |
|
3½) Låt vasslen stå och vila ett tag så osten sätter sig.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #32 skrivet: 2009.06.23 - 20:03:38 » |
|
verkar vara lite pyssel med att få det hela rätt! .. men detta ska minsan provas! .. ska försöka göra ost i morgon... så då ska jag nog passa på att prova detta också!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #33 skrivet: 2009.06.23 - 20:08:30 » |
|
Kom ihåg att hälla i lite fil eller nåt då. Det kan vara därför det gick illa för idalinda.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #34 skrivet: 2009.06.23 - 20:14:36 » |
|
OK! det ska jag koma ihåg!.... funderar på att tilsätta lite fil i ostmassan från början också... kanske det behövs för min ost?.. eftersom jag inte fått den att stelna ordentligt förut!... .. är jättesugen på att göra en hårdost också!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #35 skrivet: 2009.06.23 - 20:32:55 » |
|
Ja, det är ju så man ska göra egentligen. Jag tror det är vasslen. Köp en flaska på apoteket så märker du ju om det blir annorlunda. Nu kom jag på en annan sak. Du hade inte en aluminiumkasrull va? Är inte säker vad gäller osten, men grädde kan bli jättkonstig i aluminium.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #36 skrivet: 2009.06.23 - 20:49:25 » |
|
jo nog var det en alu kastrull allt! .. men...vad ska jag använda i stället då tro?.. har en i gjutgärn...men den e inte tillräckligt stor! ... går det att köpa typ plåtkastruller nånstans i dag? ... eller funkar det med nån i teflån (urgel!)
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #37 skrivet: 2009.06.23 - 20:56:50 » |
|
Jag kollade och Frankhousen säger mycket riktigt att det ska va ett "icke-reaktivt material". Gjutjärn kanske börjar rosta? Har du ingen stor rostfri eller emaljerad? Kanske kan låna en? En gång i min ungdom var jag och en kompis i hans föräldrars sommarstuga och skulle göra vår favoriträtt apelsinris. Fanns ingen nog stor bunke att vispa grädden i, så vi tog en aluminiumkastrull. Grädden skar sig, blev alldeles grynig. In i bilen och ilfärd till handelsboden, för vi var sugna ju. Samma sak händer. Tillbaks till handelboden där vi klagar på grädden och köper ny. Samma sak. Minns inte om det blev en vända till innan vi fattade att det var kastrullens fel.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #38 skrivet: 2009.06.23 - 21:08:58 » |
|
den kan iof vara rostfri också...? måste kolla upp det!.. ... emaljerad har jag aldrig haft en! har inte varigt så intresserad av matlagning tidigare.... men man lever s länge man lär.. eller ska det vara lär så länge man lever tro?!...
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #39 skrivet: 2009.06.23 - 21:14:58 » |
|
Ja, rostfri är jättebra. Kolla på loppis.
Är ju inte bombis på att det berodde på kastrullen din, men med tanke på hur det gick med grädden så.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #40 skrivet: 2009.06.23 - 21:25:23 » |
|
jo det har du ju rätt i!... grädden blev ju bara bläää .. men skam den som ger sig!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #41 skrivet: 2009.06.30 - 13:49:46 » |
|
det var rostfria kastruller vi använde... så det var inte där problemet låg!.. utan sanrare i mängden grädde! .. gjorde ju på enbart grädde.. och det funkar Inte! men nu så har jag fått bättre ordning påt!.. däremot så blev det ingen ricotta när jag försökte förra gången???.. gjorde precis som du sa här.. men det blev ingen liten boll för mig... blev faktiskt ingenting!? .. men jag ska försöka igen! hemul.. kan inte Osten få en egen liten hörna tro?! .. så man lättare hittar den!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #42 skrivet: 2009.06.30 - 14:19:34 » |
|
Intresset flammar upp så sällan. Vi kan vl se om det står sig? Syrade du mjölken när du gjorde ricotta? Eller fösökte göra...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #43 skrivet: 2009.06.30 - 14:24:14 » |
|
ja det gjorde jag! ... funderar på om jag använde en för stormaskig silduk kanske.. jag använde en kökshandduk.. får prova med nått tätare nästa gång! okey då. tyckte bara det skulle vara skönt att slippa leta!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #44 skrivet: 2009.06.30 - 17:57:50 » |
|
Det var nog felet. Jag tar lakansväv och vasslen är ändå inte helt klar. Kornen är verkligen små som damm. Frankhouser pratar om näsdukstyg. Ska nog gå ock köpa mig en meter av riktigt tunnt och fint bomullstyg.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|