Hittade en kul sida på Skellefteå kommuns sajt. Kolla in vad kidsen åt på 40-talet! OK, det är nog en del mjölmat, men det är redigt käk.
http://www.skelleftea.se/default.asp?id=5452Speciellt gillar jag förhållningreglerna.
"[...] när så låter sig göras, bör potatis kokas med skal. Skala icke sådan potatis, som t ex skall användas i rätter, onödigt långt i förväg – helst ej föregående dag. Viktiga ämnen lakas ut i vattnet. Om rotsaker nödvändigtvis måste rensas föregående dag, så skär dem icke i bitar, förr än samma dag de skola användas."Ack ja.
Köttmängderna verkar lite snålt tilltagna i vissa recept. Hur 500 g fläsk ska räcka till 10 pers, det begriper jag inte, när det knappt räcker till en hemul.
Kanske skolmaten var mer av ett tillskott på den tiden och man räknade med att ungarna fick den huvudsakliga näringen hemma. Så var det ju krig också.