Hade glömt bort mitt gamla äppelrecept. Det fina är att med våra numera hyperkänsliga smaklökar behövs inte mycket äpple alls för att det ska smaka äpple.
När jag var mer kolhydratskrämd än nu tog jag en riktigt tunn klyfta och det blev gott ändå.
- Äpple, gärna syrligt. Valfri mängd.
- Nötter, mandel. Blanda friskt men hasselnötter är gott att ha med.
- Sötning om man vill. Stevia och lite råsocker föredrar jag, men don efter person.
- Smör. Sist men inte minst!
- Vispad grädde till serveringen.
Grovhacka nötterna, men hacka gärnar en mindre del av dem lite finare. Hassel- och valnötter är en god blandning. Man kan ta mycket nötter.
Skär äpplet i bitar, ju mindre äpple man använder desto mindre bitar så smaken "sprider sig". Använder man lite mer äpple kan man gärna ha lite chunkigare bitar.
Torrrosta först nöthacket litegranna i stekpannan. Stek sedan de rostade nöttern och äppelbitarna i MYCKET smör. Använder ni stevia och/eller riktigt socker så ha med det från början. Sötningsmedel vet jag inte hur det funkar. Stek tills äppelbitarna har bra färg och blivit mjuka och nötterna ser knapriga ut.
Klart! Serveras varmt till ljummet men inte skållhett med vispad grädde. Slå på all smörsåsen. Den smakar äpple och är urgod ihop med den kalla grädden.