hemul
|
|
« skrivet: 2008.05.19 - 22:43:37 » |
|
Vi hade en osttråd på gamla forumet, men själva ostmassan är så användbar (och god!) att jag gör en egen tåt för den. Detta är inte alls svårt att göra. Man behöver ett par timmar på sig, men själva arbetsinsatsen är minimal. Så här gör man. Ostmassa- Införskaffa en flaska ostlöpe på apoteket.
- Häll 5 liter mjölk (helst gammaldags) i en gryta och värm till sådär 30-35 grader. Inte varmare. Det gör osten hårdare.
- Tillsätt löpen enligt instruktioner på flaskan och rör om ordenligt.
- Låt stå tills mjölken stelnar. Det brukar gå på en halvtimme men kan ta längre tid. Då får man vänta. Kolla att den stelnat ordenligt genom att sticka ner fingret och kroka upp det så ytan spricker. Ytan ska spricka som om det var gelé, ett rent snitt liksom. Blir det trasigt och geggigt behöver det stå längre.
- "Skär" med en kniv kors och tvärs genom massan så det blir som sockerbitar. Låt vila ett litet tag. Rör (inte vispa!) sedan runt med en trägaffel eller liknande under ett par minuter. Då går osten ihop sig lite. Försök ha sönder större bitar.Låt stå en 10-20 minuter så att osten sätter sig lite.
- Häll alltihopa genom ett finsmaskigt durkslag och låt det rinna av ordenligt. Har man inget tillräckligt finmaskigt kan man använda en duk, men det tar då längre tid. Man kan behöva vända på massan lite mot slutet så det sista rinner av.
- Ska massan sparas i kylen så får man arbeta in lite salt i den. Den surnar väldigt fort annars.
Äts med ovispad grädde, används till ostkaka och bröd. Eller pressas och lagras till riktig ost. Går utmärkt att frysa, men blir då lite fastare. Inte riktigt lika gott att äta som det är men till matlagning och bak märks ingen skillnad. En fördel är att ytterligare vassle skiljs ut när man fryser som man kan hälla bort. Vill ni spara ostmassan i kylen så arbeta in lite salt, det behövs inte mycket. Den surnar fort annars. Frankhausers ostsida rekommenderas.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Fjällmor
|
|
« Svara #1 skrivet: 2008.05.20 - 10:24:49 » |
|
är det samma massa som man kan göra kaffeost av...?
|
|
|
Loggat
|
Peace, love and all that jazz! /Fjällmor
Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.
Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!
Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #2 skrivet: 2008.05.20 - 17:46:52 » |
|
Kan väl inte jag veta. Jag är sörlänning.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2009.02.12 - 05:34:12 » |
|
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #4 skrivet: 2009.06.30 - 13:11:56 » |
|
Ny satts ost på avrinning! får se om lite av den kanske lyckas ta sig hela vägen till frysen!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #5 skrivet: 2009.06.30 - 13:12:49 » |
|
fråga.. tror ni det går att göra ost på detta vis med getmjölk??.. eller måste man behandla den på nått sätt först tro?
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #6 skrivet: 2009.06.30 - 13:17:25 » |
|
Jag nästan tror det går. Kolla på Frankhousers sajt. Tror det står om getost där. Du har blivit en riktig liten ysterska!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #7 skrivet: 2009.06.30 - 13:28:55 » |
|
yepp! och gissa vem jag har att tacka för det! jag har drömmar om att göra egen hårdost till Julen just nu! .. tidigt ute förvisso... men det e jag alltid! .. måste bara tillverka egen ostpress först! .. behöver 3 förpackningar turkisk yoghurt!... .. men det tar tid att äta så mycket yoghurt!! vill göra NUUU!!!!! kunde man lagra den osten ocks?.. har för mig att jag läste det?.. måste man salta den lite innan man pressar den också kanske??
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #8 skrivet: 2009.06.30 - 14:48:50 » |
|
Ja, den ska ju lagras, men så långt har jag aldrig kommit. Frankhausen beskriver det där utforligt, med byte av ostdukar och vaxning och...
Jo, salt måste man ha. Även till ostmassan om du vill spara den i kylen. Surnar fort som ögat annars.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #9 skrivet: 2009.06.30 - 15:11:07 » |
|
trodde väll det! ... den hårdost som du gjorde smakade väll lite som en vanlig gräddost va?.. det e precis det jag e ute efter! .. ääälskar gräddostar!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #10 skrivet: 2009.06.30 - 19:11:07 » |
|
Ja, när den är färsk smakar den ungefär som Åseda. Om jag hinner ska jag göra ett nytt experiment i kväll.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #11 skrivet: 2009.06.30 - 19:14:48 » |
|
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #12 skrivet: 2009.06.30 - 19:15:19 » |
|
hur länge lät du din vara i press i kylskåpet tro?
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #13 skrivet: 2009.06.30 - 21:42:38 » |
|
Men nån konservburk du kan knäcka har du väl? Ett mjölkpaket kanske - 4-kantig ost! hur länge lät du din vara i press i kylskåpet tro? I press var inte så länge tror jag. Minns inte. Nåt dygn. Jag gjorde som Frankhauser säger ivf.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #14 skrivet: 2009.06.30 - 22:09:21 » |
|
frankhauser fankhauser... e det det enda du har å säga va!? .. men okey då.. jag får sätta mig några timmar nån dag och läsa igenom vad han/hon säger tror jag!.... sen ska vi se hur ostarna blir! har ju bara en Dunk med mjölk kvar ju! ... paketen e slängda!... och vem vill ha fyrkantig ost?? .. dessutom e det nog svårt att få till nån vettig press med mjölkpaket skulle jag tro.... .. nej jag får vacker vänta.... .. men den som väntar på nått gott!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
|