Kevin Hall

Sidor: (1/3) > >>

Subcalva:

Jakob Gudiol länkar till en artikel på New York Times (som normalt sett är betalartiklar men man har tydligen 1 preview)

I studien jämförde man ultraprocessad mat med mer oprocessade livsmedel. Bägge grupperna fick äta så mycket de ville och man bytte efter halva tiden så bägge grupperna åt bägge dieterna. När de åt den processade maten åt bägge grupperna upp till 500 kcal mer per dag än på den oprocessade. Det finns naturligtvis befogad kritik mot studien som att det var en väldigt liten grupp och väldigt kort tid men det är svårt och säkert också dyrt att göra sk "inward" studier.

Citat
--
In order to look for factors associated with ultraprocessed food that might cause weight gain, Hall recruited 20 adults between the ages of 18 and 45 to move into an inpatient ward at the N.I.H. Clinical Center for four weeks. They were each randomly assigned to one of two groups. One ate meals consisting primarily of ultraprocessed foods, including many that people typically consider healthy: Honey Nut Cheerios, Yoplait yogurt and precooked frozen eggs. The other group ate mostly unprocessed foods, including oatmeal, roast beef, Greek yogurt, fresh scrambled eggs and barley. The meals offered to each group contained an equivalent number of calories and proportions of carbohydrates, fat and sugar; participants ate as much as they wanted. After two weeks, the groups switched diets.

On the ultraprocessed diet, the subjects on average consumed 500 more calories a day and gained two pounds. A possible reason: The participants’ levels of PYY, a hormone that suppresses appetite, were lower on it, while the levels of ghrelin, a hunger-stimulating hormone, were higher. Because the nutrients were constant, the researchers theorize, the processing itself may somehow trigger the hormonal changes. In a paper published in Cell Metabolism in May, they write that “limiting consumption of ultraprocessed food may be an effective strategy for obesity prevention and treatment.”
--

Länk till artikeln
https://www.nytimes.com/2019/10/24/magazine/why-isnt-there-a-diet-that-works-for-everyone.html



hemul:

Intressant. Speciellt det där med PYY. Som jag aldrig hört talas om tidigare, bör tilläggas.

Jag har ju två teorier.  :cool:

Att lågt näringsinnehåll, inte bara få kalorier, gör att man inte blir mätt. Det kan nog vara ett problem med i stort sett all mat idag, men i processad mat lär man ju ha förstört mer av den lilla näring som fanns från början än i hemlagad.

Tror också att ju mer finfördelad maten är, desto mindre mättande är den. Jmfr potatismos och kokt potatis. Man kräver ganska mycket mer potäter om den kommer i form av mos. Och processad mat är för det mesta mer eller mindre pulvriserad och sedan hopfogad igen till nån slags bitar.

hemul:

Tycker det här med processat är intressant när det gäller vegankost också. Jag umgås med en del veggos. Just de jag känner verkar inte särkilt orienterade om näring.

Två yttranden nyligen.

1. Men får i sig näringsämnen från spannmål som man inte kan få på annat sätt.
När jag försynt undrade hur människan överlevde som art innan vi fann på detta med spannmål förstod man inte vad jag pratade om. Gud skapade Vetet. Och det vart afton, och det vart morgon, den första dagen.  :tongue:

2. Man behöver inte äta kött. Det finns fullgoda alternativ. Quornbiffar t.ex. är ju jättegott och nyttigare än kött!
Påpekade att om man kollar vad kött innehåller och vad quorn innehåller så är listan för quorn rätt kort jämfört med den för kött  och då hittar man ändå bara uppgifter för utvalda ämnen. Och är det varkligen så smart att äta högprocessad mat? Oförståelse igen.

Det finns ju veggosar och veggosar. Men de jag känner lever mycket på köpebröd, quornbiffar, sojakorvar, matfettblandningar, sojamjölk och -grädde o.s.v. Eftersom de inte blir mätta (fullt förståeligt) blir det mycket efterrätter och fika. Gärna pajer med vaniljsås från en tetra. Det enda oprocessade är grönsakerna till maten och det är ju också de som får maten att förefalla så jäkla nyttig vid hastigt påseende. Men hur stor del utgör grönsakerna?

VET att det finns veggosar som gör allt själva, odlar eget, får proteinerna från oprocessade baljväxter o.s.v. Men det här är stadsveggosar. Det retar mig bara därför att de är så jäkla självgoda och tvärsäkra på att de lever så hälsosamt och miljövänligt. :crazy:

Subcalva:

Jag håller med dig om det där med oprocessat. Som van köttätare kan jag lätt fixa en måltid med enbart livsmedel som inte har en innehållsförteckning. Men i tidens anda försöker jag dra ner på köttet genom att försöka äta en del vegetariska rätter och försöker då hitta recept för det. Jag vill inte ha ersättningsprodukter som ska likna kött och då upplever jag att det blir lätt begränsat till bönor och linser. Eller så kan jag göra ngt själv men då är det rätt omständlgt upplever jag att göra det från grunden. Jag inser ju i och för sig att det beror på att jag inte är van så jag tränar lite då och då.

Däremot har jag inga planer på att gå ifrån mjölkprodukter.  :smile:

Jag brukar köra potatislunch ibland på jobbet, a la potatisdieten, och då märks det verkligen att kokt potatis har bland det högsta mättnadsindex som finns i matvärlden. Jag upplever verkligen att jag inte klarar av en tugga till men sen sitter ju inte mättnaden i lika länge eftersom jag inte fått i mig lika många kalorier som vad ögat tror.

hemul:

Citat från: Subcalva skrivet 2019.11.10 - 08:17:21
--
Men i tidens anda försöker jag dra ner på köttet genom att försöka äta en del vegetariska rätter och försöker då hitta recept för det.

--
:max-shock:

Men ska korna stå där och idissla och prutta medan de producerar mjölk kan man väl lika bra äta upp dem sen? Eller ska man mala ner dem till gödsel till Oatly's havreåkrar?  :biggrin1:

Äter du bara kokt potatis eller fläskar du på med smör?

Sidor: (1/3) > >>