Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.12.03 - 19:26:21 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Billig erytritol  (läst 22532 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2019.08.01 - 19:28:50 »

Eftesom ivf några fortfarande läser känner jag mig förpliktigad att tipsa.

Har ju strikt hållit mig till stevia, men för hembryggningssyften tyckte jag det blev för dyrt. Vanligt socker funkar inte till eftersötning, det skulle börja jäsa, och jag vill inte använda aspartam och sånt. Så jag testade sötströ. Tyvärr, måste jag nästan säga. För det var ju väldigt gott.  :shy:

Ivf, det går åt rätt stora mängder om man ska söta stora mängder dryck, så pass stora att sötningen blir den dyraste ingrediensen, så jag frågade om tips på billigare källor på KiF. Hade gett upp, men så kom svar från Ary, som tyvärr inte är med oss här längre. Hon hade hittat billigt på amazon.de. Det visade sig vara ännu billigare om man köpte direkt från säljarens sajt. För små mängder kanske inte förtjänsten blir så stor, har inte orkat räkna. Men köper man en 10-kilossats blir det mindre än halva priset mot ICA sötströ, frakten inräknad. 65.37 kr/kg (innan bankens pålägg) mot sötströ som ligger runt 140 kr/kg.

Ni får räkna själva om det lönar sig med mindre mängder. Kanske har ni nån att dela med så ni kan ta en större förpackning. Jag ska ha en 10-kilossäck!   :wave:

https://buxtrade.de/en/sweetener/erythritol-erythrit
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #1 skrivet: 2019.08.04 - 13:12:48 »

Jag har svårt överlag för sötningsmedel. De flesta har en eftersmak som inte är god.  :puke1:
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #2 skrivet: 2019.08.04 - 13:19:04 »

Men hur gör du förresten ingefäradrickan?
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2019.08.04 - 20:24:33 »

Ingefära, citron, socker, vinjäst o.s.v. Eftersötar och tillsätter lite mer socker som får jäsa på flaskan för att få det kolsyrat. Kan kolla mängderna om du tänker göra. Ungefär 5%. Snorgott med is i! :drink:

Köpet har gått igenom nu. Det blev 669,24 SEK ink bankens pålägg. Motsvarande mängd sötströ skulle kosta 1400 spänn (a 42:-/kg).



* i-dricka.jpg (49.68 KB, 570x778 - visat 1995 gånger.)
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2019.08.04 - 20:46:38 »

Jag har svårt överlag för sötningsmedel. De flesta har en eftersmak som inte är god.  :puke1:

INTE rätt sorts stevia! Om man inte skopar på med en masked. Och jag tycker inte sötstö har det heller. Men när jag testade att göra kanderade mandlar med sötstö, vilket f.ö. gick utmärkt, att när det satt klumpar med "socker" på nån mandel blev det en sån där isande känsla jag hört om. Har inte känt det innan. Då har jag typ strött lite bara på bär eller fil. Mandlarna utan klumpar vara bara gott söta. Kanske är det en mängdfråga. Nån skum eftersmak känner jag icke.  :nonono:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #5 skrivet: 2019.08.05 - 19:31:13 »

Kan kolla mängderna om du tänker göra.

Ja tack, det skulle jag mycket gärna prova!  :nod-yes:
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2019.08.05 - 23:30:17 »

Du vet hur man gör vin va? Eller förväntas jag skriva en hel bok?  :crazy:

Håller fortfarande på att experimentera fram den perfekta mixen. Men ungefär så här till 12 liter.

1300 g ingefära.
Saft och kött från 10 citroner.
Vitvinsjäst (billiga sorten från PGW kör jag med)
Lämplig mängd jästnärsalt och vinsvavla
20 g citronsyra. (Ta inte allt på en gång, börja med 10 g, smaka av vid någon omtappning. Eller ta mer citroner - men jag är snål).

Om man vill ha det runt 5% går det åt 1020 g socker till 12 l. Blir väl några promille extra av sockret i ingefäran och citronen också, men det orkar jag inte räkna med.

Första gången skar jag ingefäran i små bitar. Nästa gång mixade jag den till mos, vilket gav mer smak.

Först får du jäsa en mäsk på alltihopa + vatten. Börja med hälften av sockret (helst i form av sockerlag) och tillsätt resten när jäsningen avtar. Risk att jästen inte kommer igång om sockerhalten är för hög. Sila av efter max en vecka och justera upp volymen med vatten till den mängd du tänkt göra och låt stå tills det jäst klart. Tappa om ett par gånger tills det är helt klart. Använd i värsta fall nåt klarningsmedel. När det är helt klart och omtappat sista gången sötar du med valfritt gift och tillsätter ungefär 5 g socker per liter för kolsyrajäsningen. Tappa omedelbart på puteller och kapsylera. Kolsyrajäsningen brukar vara klar efter några dagar, max en vecka.

Tror det funkar att återanvända petflaskor med skruvkork, men är inte säker på hur bra de håller tycket om man vill spara drickan. Kanske pyser kolsyran ut när korken inte är plomberad? Själv använder jag ölflaskor och riktiga kapsyler. Kapsyler är billigt, men investering i kapsyleringsapparat krävs ju om du inte redan har en. Vinflaskor och kork-kork skulle jag inte våga använda. Tror korkarna kan flyga ur även om trycket inte är så högt. Kan bli kladdigt.

Det kommer att bli en tunn bottensats i flaskorna p.g.a. att en lilla jäsningen för kolsyran, men om man hanterar dem versamt och häller försiktigt så går det att undvika att få med den i glaset utan att så mycket går till spillo. Skulle lite slinka med gör det inget för smaken, gör bara att drycken inte ser helt klar ut. Som synes på bilden jag laddade upp.

Ett problem är att modern vinjäst är mkt mer potent än gamla tiders våtjäst. Det jäser fort! När det är så här alkolholsvagt är det risk att allt socker jäser slut redan på mäskstadiet, men det gör kanske inte så mycket. Känns bara konstigt för en gammal bryggare som är van att damejeannen står där och pluppar länge och väl.

Nästa gång ska jag prova att även ta med en del citonskal. Var rädd att det skulle ta över smakmässigt och bli för bittert, men man kan ju börja med lite och prova sig fram.




* id.jpg (167.95 KB, 646x800 - visat 1986 gånger.)
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #7 skrivet: 2019.08.06 - 13:03:57 »

Jag fattade inte att det var en vinvariant.
Och vet inte om jag har plats med så mycket.
Får klura lite på det....
 :hm-hm:
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2019.08.06 - 13:16:55 »

Vin eller dricka eller ingefärscider - kalla det vad du vill. Men är det alkohol i är det ju jäst. Du kan ju göra mindre, men eftersom det tar ett tag innan det är färdigt blir det mycket bök för litet utbyte. Säg att ni är 4 stycken som dricker 2 flaskor var, då försvinner ju ungefär en fjärdel av den där satsen i ett svep.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2019.11.07 - 16:56:36 »

Kan ju hända att folk läser här även om det inte skivs så mycket, så jag känner mig förpliktigad att uppdatera.

Den billiga erytritolen visade sig ha väldigt svag sötma. Det blir liksom inte riktigt sött hur mycket man än öser på. Men jag har aldrig provat ren erytritol förut, så det kanske alltid är så? ICAs sötströ tycker jag är precis lagom sött om man ska strö på bär eller nåt, men den har ju en liten tillsats av stevia. Det är så man får göra med erytritolen också, ta en liten dutt stevia också.

Funkar ju om det ska blandas i vätska, lite svårare om man ska strö ovanpå nåt. Har tänkt försöka skaka ihop en mindre mängd blandning i en burk, men har inte kommit så långt än och har inga störra förhoppningar att det ska blanda sig tillräckligt bra i torrt tillstånd.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544