Men gro då!!!

Sidor: (1/2) > >>

Sorla:

Första gången jag skulle försöka grodda ärtor prvade jag att lägga dem i en burk och skölja varje dag. De möglade och blev en äcklig geggamoja.

Nu har jag provat att ha dem mer öppet. I vatten över natten och sedan har jag bara sköljt dem en gång om dagen. Några av ärtorna börjar skicka ut en grodsvans. Men flera börjar se skumma ut och resten händer absolut ingenting med. Hur gör man!?!?  :mad_viking:

hemul:

Mina möglade när jag följde idalindas instruktioner. Vilka jag har glömt det mesta av men de skulle odlas mörkt, på papper bara. Efter blötläggning förstås.

Nu går det bra (har nån tråd om det). Nu blötlägger jag ett dygn eller så och planterar dem sen i jord. LITE jord. Bäst blir det om man strör ett tunnt lager jord i botten och sen strör på mer jord ovanpå så det nästan täcker. Gör inget om det sticker upp halva ärtor. Jorden binder fukt så man slipper spraya dem konstant, men ofta blir det ändå.

Använder såna där köttråg i tunn hårdplast.

Fast jag gör ju ärtskott. Och du vill göra groddar. Eller?

Sorla:

Jag vill grodda på gula ärtor. Nu börjar det komma svansar på fler och fler. Det har ju för skjutton tagit en massa dagar! Men då kanske det är dags att plantera ner dem i lite jord då. Varför ska det bara vara pyttelite jord? Och vad händer om man låter dem växa mer än bara som skott? Blir de oätliga då?

Jag skulle vilja odla massor med bladgrönt hemma. Det blir så dyrt att köpa. Och utesäsongen är ju över.

hemul:

Men alltså, ska du grodda eller "skotta" (spira, tror jag det heter)?

Tror det är olika hur höga folk låter dem bli. Man behöver ingen jord alls, men lite jord håller ju kvar fukten. Kan väl plantera dem en och en i blomkrukor om du vill. Men det kommer att ta en ruskig plats.  :biggrin1:
Men ska du grodda, äta själva grodden och inte det gröna, ska du nog göra som du gjort hittills.

Om du ska "spira", tänk på att hälla ut dem tätt. Tog mig ett par omgångar att fatta. De kan nästan ligga på varandra, inte dubbla lager kanske, men nästintill. Skotten är nämligen ruskigt odryga, så det går åt rätt mycket varja gång man skördar

Sorla:

Jag fattar inte skillnaden på att skotta och spira. Jag hade tänkt äta det gröna som kommer, men jag inser att det kommer ta en hiskelig plats om jag ska ha så jag kan käka en handfull varje dag. Jag behöver nog odla lite annat bladgrönt också.

Tror du det skulle gå att odla sallad, typ ruccola, basilika, spenat, romansallat osv hemma på vintern?

Sidor: (1/2) > >>