DIY jäskruka med vattenlås!

Sidor: (1/3) > >>

hemul:

Konstigt hur skallen funkar. Har börjat syra igen och det är sånt kladd när man inte har ett vettigt, lufttätt kärl. Har ju bara en riktigt kruka och den är för stor för experiment eller om man helt enkelt inte vill få kylen full med burkar sen. Har beställt gummipackningar som jag tror ska funka och planen var/är att försöka få en glasmästare att borra hål i glaslocken till såna konserveringsburkar med bygel från IKEA. Idén fick jag efter att ha sett de här svindyra burkarna.
http://www.pickl-it.com/shop/products/singles
Alternativt själv borra hål i plåtlock.

Men sent igår kväll fick jag en mycket simplare idé när jag höll på att banka morötter som jag ska jäsa med ingefära. Fick tips om receptet, visst låter det gott? :lick:

Hur som, här är min enkla lösning. Tanken var en träribba, men jag kunde inte hålla på och såga och borra så sent, så det fick bli några lager kartong från en tomkartong som jag tejpade ihop. Ska fixa ribbor i trä sen om det här funkar så bra som jag tror.

Alltså, dra en fryspåse över öppningen på burken och fäst den med en rejäl gummisnodd. Borra/stick ett hål som är lite större än jäsröret i träribban/kartongen. Dra plastpåsen genom hålet och för ner ribban så den vilar på burken. Klipp av plasten några cm ovanför ribban. Kör ner ett jäsrör. Hyfsa till kanten på den utstickande plasten så den kommer mitt på den raka delen av jäsröret. Fäst med eltejp eller liknande och försök få det tätt.
Syftet med ribban är alltså bara att stötta jäsröret så det inte tippar. Därför är det inte noga med storleken på hålet.

K.I.S.S.  :biggrin1:





En bra grej med plastpåselösningen är att man kan utnyttja vilken burk som helst, behöver ju inte ha ett lock. Har två gamla konservglas, farmors tror jag, som saknar lock. Det är inte IKEA typen utan den andra, med platta glaslock och lös bygel som man spänner på. Men allt utom själva burkarna är ju borta. Har inte nänts slänga dem, men inte mycket man kan ha dem till utan lock. De är på 2 och 3 liter, så perfekt för syrning om man inte vill göra massor. Jättekul att kunna använda farmors burkar också. Den mindre syns på bilden.

Såna här burkar brukar jag se billigt på loppisar. De är ju värdelösa om locket och bygeln fattas.



hemul:

Oops! Ett litet konstruktionsfel. Man bör tejpa ner kartongbiten också annars kan det bildas en luftkudde i plastpåsen under den.  :lmao:

Mynlen:

ser härligt DIYavancerat ut! Lägger det i minnet!


hemul:

Min ide att borra hål i glaslock sprack. Var till en glasmästare igår medförande ett lock och en packning. Han kunde göra det, men saknade rätt dimension på borr. Men det skulle ha kostat 190 kr - per lock! Det går ju inte. Han höll själv på med syrning så jag försökte övertala honom att göra det billigare om jag köpte en borr (100 spänn på Jula) men det gick inte. Det tar tydligen väldigt lång tid att borra i glas. Han tyckte jag skulle prova själv och talade om hur jag skulle göra och så, men han sa också att om jag klarade 1 lock av 3 så var det bra. Så det får vara.

Ska testa med plåtlock istället. Har inga riktigt stora burkar jag vill offra, så det får bli en vanlig enliters gurkburk. Har jag tur passar de locken på någon större burk. Vill inte sabba lock till riktigt stora burkar om de inte går att ersätta. En annan variant är förstås att använda såna där plasthinkar med lock som det varit potatissallad eller nåt i. Men jag är lite tveksam till kombon mat + plast + syra. Känns inte så fräscht.

Nåt måste jag ju göra nu när jag beställd packningar från England och allt. Var ju så säker på att jag skulle kunna få det fixat.

hemul:

 :cool_big:



Sidor: (1/3) > >>