Frysa päron? Brådskande!

Sidor: (1/3) > >>

hemul:

Men hittar överallt tips om att man kan frysa in päron och äpplen som fått koka en stund i sockerlag.
http://www.hungrig.nu/?p=13576

Och ibland påstås det t.o.m. att man kan frysa in bitar av rå frukt, men jag är lite tvesam till det.
http://www.odla.nu/inspiration/ta-tillvara-sommarens-skord

Frågan är om man kan frysa in förvällda päronhalvor UTAN socker? Har sockret någon väsentlig funktion här? Nån som vet? Mynlis?  :flirting:

Jag förväntar mig en större mängd päron i morrn och de förstörs så fort så jag hinner inte experimentara. Ska torka en del för idalinda hade faktiskt rätt i att det är urgott, men jag fördrar mina på fil. De blir ruskigt söta nämligen. Men jag skulle vilja prova att spara dem på annat sätt också. När man torkar försvinner ju mycket vitaminer också och det är ju tråkigt.


Mynlen:

sockret behöves av samma anledning att man kan göra sorbet, utan sockret blir det inget kvar av frukten typ. vet inte hur jag ska förklara.

tror inte det blir så aptitligt utan socker men om du tänker använda bitarna i något går det säkert!



hemul:

Aj då. Frågade på KiF också och där var det någon som brukade koka i vatten och sukrin och sa  att det gick bra.

Nja, jag ska ju inte ha det till att koka mos, utan jag vill ha halvorna hela. Du vet, ingefärspäron, vinkokta päron, den typen av grejer.

Sorla:

Ja, nu är jag ju sent ute. Men visst borde det gå att skära päron i bitar och styckfrysa dem utan att de blir allt för mosiga när man tinar upp dem. det beror iofs lite på hur vattniga de är. Vattnet fryser ju sönder cellerna i frukten. Men om det är stadigare bitar frukt borde det gå tycker jag. Hur gjorde du?

hemul:

Det var bara att du var sent ute, för jag trodde jag hade uppdaterat här, men det hade jag visst glömt. Det gick jättebra att frysa halvor förvälda i vatten. Blir inte mosiga. Men man får koka dem kortare sen om man ska använda dem så. Jag gjorde ingefärspäron och den ena halvan som var mycket mindre blev väl mjuk, men inte äcklig på nåt sätt. Och stevia funkade utmärkt.

Just ja, det blir faktiskt som en lag för päronen släpper ifrån sig en massa saft. Jag kokade i omgångar, så samma lag användes till flera laddningar päron. Hade vatten upp på halva päronen så där och så fick de runt två minuter per sida. Så lagen åkte med i påsarna. Blev bara ett par tsk per påse, men det var väldigt god så.

Har även fryst ett färskt päron skuret i tärningar. Det ska jag gå och tina upp nu få se hur det blev. Men päronen är slut, så det kommer i så fall inte till användning förrän nästa år.

Sidor: (1/3) > >>