Efter att ha sett filmen Julie & Julia för några år sedan letade jag febrilt efter en omelettpanna i kolstål, en sån som gör att man kan skaka omelettet, vända den i luften och låta den elegant glida ut på tallriken.
De är lätta att hitta på nätet, men att hitta någon som skickar till Sverige för rimlig frakt var tji.
Nu fick jag se kolstålspannor på CG när jag var där igår. Inte det klassiska omelettstuket på kant och handtag kanske, men good enough. Jag köpte den minsta, tror den är 24 cm. Fanns tre storlekar. Kostade strax under 200 kr.
Ska just till att göra min första omelett, men jag lagade middagen i den igår. Den steker jättebra och ingenting fastnar (än så länge). Den är inte fjäderlätt, men betydligt lättare än en gjutjärnspanna. Jag har inga problem att lyfta och skaka. Jag tor att jag kommer att gilla den här pannan jättemycket. Synd att man inte gör pannkakor längre - jag kunde vända dem i luften på den tiden man hade teflon.
Många har ju problem med att lyfta större gjutjärnspannor, blir svårt att diska dem p.g.a. tynden o.s.v. T.ex. idalinda om jag minns rätt. Detta verkar vara ett toppenalternativt.
Själva pannan är gjort i ett stycke, så där som en gjutjärnspanna. Ingen "påklistrad" planslippad botten alltså. Den är plan, men om den kan slå sig med tiden vet jag inte. Hade en wook i kolstål som var super och den slog sig inte. Förstörde den tyvärr på annat sätt och fick slänga den.
Så här ser den ut. Tycker den är fin. Jag antar att den kommer att svartna med tiden. Den har redan blivit "fläckig" av maten, från början var den helt blank. Handtaget är lackat, något jag kunde ha varit utan. Det verkar vara något isolerat. Kanske blir det en luftspalt där vid nitningen. Det blir varmt, men hittills har det inte blivit så varmt att jag behövt grytlapp.