Pepparrot

Sidor: (1/2) > >>

hemul:

Har ju hittat ett ställe där det växer massor med pepparrot. Förra året blev det inte av att ge sig dit och gräva, men i år tänkte jag göra det, så jag googlade lite efter hur man bevarar den, egentligen hur bra det går att frysa. Men i den här tråden fanns andra bra tips:
http://87.237.214.120/~alternat/index.php?PHPSESSID=613fe226f73816070519403bca631215&topic=140345.20

Blanda med smör visste jag, men olja lät ju intressant. Man kunde ju ta ghee - borde ju hålla sig jättelänge. En person där nämner också att den behåller stinget om man man torkar den. Det låter ju också intressant.

Tänkte om någon mer än jag drabbats av pepparrotsvurmen...  :biggrin1:



Ary:

Hur hittade du pepparot? Skulle nog inte känna igen en pepparot i naturen om den hoppade upp och bet mig i näsan...  :rolleyes:

Jag har köpt en pepparot och gjort pepparotssallad (pepparot, majonnäs och cf) som mamma provat i danmark. Det blev inte likadant men gott. Tror jag ska testa pepparot och vitlök ihop idag innan den blir dålig. Tack för att du tog upp det, alltid gillat det men sällan använt det. Trevligt med ngt nytt att krydda maten med.

hemul:

Det är som en åker intill en stort parkområde. Den är full av pepparrot. En bekant säger att den är förvildad, att det bara är att ta. Finns längs stigarna runtikring där också.

Pepparrot sprider sig nåt överjävligt. Är omöjligt att få bort. Vi hade i trädgårn hemma. Den är lätt att känna igen. Är du osäker kan du bryta av en stjälk och smaka.

Stora, avlånga blad. Ett blad per stjälk, som rabarber. Växer rakt upp ur jorden liksom.
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/pepparrot



Ary:

Smakar bladet pepparrot?

Hade tänkt plantera det hemma i mammas trädgård men har nog kommit på andra tankar lol. :crazy: Dessutom är det relativt torrt och närinsfattigt där det vetter mor skogen så det hade nog inte gått...

hemul:

Jag minns inte om det smakar exakt som roten, men det smakar starkt så det räcker. Jag minns att jag när jag var liten lurade i en kompis som frågade vad det var att det var egyptiskt rabarber. Hon tog en och började tugga i sig stjälken. Hon minns det än.  :biggrin1:

Så farligt är det inte. De kommer inte att invadera hela trädgårn, men inte hålla sig kvar på en begränsad yta heller. De sprider sig med rötterna tror jag. Tror de kan växa där det är näringsfattigt. Våra växte just på ett sånt ställe.

Nu fick jag en annan tanke. Bladen borde väl vara ätliga de också. Kanske är jättegott att hacka och steka i någon pyttaktig röra.

Sidor: (1/2) > >>