Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.11.21 - 21:45:22 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Muffabröd  (läst 12680 gånger)
0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« skrivet: 2014.02.21 - 15:43:19 »

Det här är det bröd som är mest brödlikt i konsistensen som jag gjort hittills. Det heter Muffa för det började sitt liv i muffinsformar. Nu testade jag en stor rund silikonform från Lidl och det gick ju toppenbra. Jag har även gjort vanliga tunna kakor på plåt. T.o.m. de går att dela, brödet håller ihop väldigt bra och är lätt att bre. Det skulle säkert gå att göra i en vanlig formbrödsform och skiva, men problemet med alla äggvitebröd är att de lätt blir blöta i mitten om det blir för tjockt, tycker jag. En sån här låg, rund form är perfekt!



Mängderna är inte så noga, men ungefär så här, eller det var så det blev den här gången.

210 g äggvita
76 äggula (4 stora)
(12 g smör)
5-6 msk pofiber
25 g rismjöl (vete går så klart bra om man inte räds det)
20 g fil
2 tsk bakpulver
salt

175 °C, ungefär 20 minuter

Skål 1:
Rör ihop mjölet och bakpulvret

Skål 2:
Rör ihop gulorna och filen. Filen är nog inte nödvändig men gör det hela lite tunnare så det går ihop med pofibern bätte. Man kan nog ta mjölk eller grädde lika bra, men kanske lite mindra då.

Arbeta sedan in pofiber. Ta inte allt på en gång, det är olika hur mycket det går i. Det ska vara som en tjock smet eller väldigt smidig deg. Blir det för torrt är det svårt att blanda med vitorna senare. Låt stå och svälla en stund.

Skål 3:
Vispa äggvitor och salt till hårt skum.

Vispa ner äggulesmeten i vitorna, se till att det blandar sig ordentlig. Vispa sedan ner mjölet och rör sist försiktigt i det smälta smöret. Smöret kan uteslutas, men det blir nog lite godare med. Tyvärr faller smeten ihop lättare också. Man får prova sig fram.

På den här satsen blir det två sådana stora kakor som är på bilden. De är lika stora som en tallrik. Så gör man 4 bitar av varje som man skär itu så blir det 16 stora mackor. Jag har inte provat än, man jag tror det här brödet skulle funka med kryddor, lite som rågsiktskaka.

Grädda så länge ni törs. Låt kakorna ligga på en handduk och torka lite innan ni lägger in dem i kylen. Kanske kan man ha dem framme i en handduk, vet inte. Men det är bra om de torkar upp lite, för de innehåller en del fukt.

Den här formen var toppen! Bara att stjälpa ur kakan.  :thumbsup:
Köpte den på Lidl i höstas men hade glömt att jag hade den. Jag ska beställen en från Amzon nästan gång jag handlar där så jag kan köra båda kakorna samtidigt. Önskar det fanns tekaksstora silikonformar, men det har jag inte sett.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2014.02.21 - 21:52:04 »

eh.. hur mycket pofiber`????
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2014.02.21 - 22:36:30 »

Det står ju där.  :whistle:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2014.02.22 - 09:07:29 »

hade säkert en fläck på glasögonen  :tongue_wag:
Loggat



Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2014.02.22 - 09:18:30 »

måste dom ligga i silikonform, går det inte att lägga ut på bakplåtspapper?
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2014.02.22 - 11:04:07 »

Jo, det var det jag menade med vanliga kakor på plåt. Men då flyter de ut och blir tunnare, så det blir inte mycket kvar när man delar, men det går. Kanske bättre då att göra dem ännu tunnare och inte dela.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2014.02.22 - 22:28:36 »

Dom finns säkert någonstans.. jag hittade iaf silikonformar 13.3 cm diameter. Men dyra var dom 7 euro styck!

Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2014.02.22 - 23:45:25 »

Kolla på Amazon. Hittade åtskilliga för under 4£, stora då. Såna på 13 cm låter perfekt, som tekakor! Men inte för så mycket pengar. Den från Lidl var bra, släpper lätt som en plätt, men ruskigt ful. En smutsröd färg, påminner mig om såna där varmvattenflaskor i gummi som man kunde köpa på apoteket förr.

Den här funderar jag på. Den har inga omdömen, men den ser stadig ut och det är fri frakt.
http://www.amazon.co.uk/Ipac-Silicon-Round-Pie-Mould/dp/B0052WSUQW/ref=wl_it_dp_o_pd_S_nC?ie=UTF8&colid=CF5VR3LX2E3W&coliid=I2F6U3WTF5KJ9N
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2014.02.23 - 09:13:20 »

beror nog på mig men jag ser inte vilken storlek den är.  tycker det är hursomhelst dyrt för en silikonform.... Dom från Lidl känner jag igen men färgen har jag aldrig brytt mig om. Har blåa på "action" här, dvs billiga affären, men har ingen aning om storlek och pris.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31115



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2014.02.23 - 11:06:57 »

Det står faktiskt ingen storlek, men den är ju något större än sockerkakasformen som de visar under, så om den är normalstor så blir det bra. Tror den från Lidl kostade ungefär 50:- också.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544