Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2021.09.25 - 12:33:36 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Hur ersätter man.....  (läst 10557 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2013.09.18 - 21:55:20 »

Alla får bidra med sina ersättningsfunderingar.

Här kommer mina första:

Läste den nyaste ica-puffé tidningen och där kinesisk wok.

1)  Sherry, i nästan varje rätt. Går det att använda vitvin istället?
Vilken sherry ska jag köpa om jag nu måste?

2) ananas till sötsursås. Man skulle använda saften till såsen och tillsätta ananasbitar senare.
Jag tror att ingen här saknar ananas, så det blir bara onödigt. Så hur ersätter jag ananassaften? äppelmos/ äppelsaft?

3) selleristjälkar. Kan man använda de gröna skotten av rotselleri istället?
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2013.09.18 - 23:10:50 »

På 2 och 3 säger jag, jag tror det funkar.

På 1 säger jag ja och nej. Vitt vin blir nog gott det också, men du får inte sherrysmaken. Sherry är en fantastisk krydda i mat. Jag köper en av de billigaste flarrorna de har på mitt system. Har den i kylen så står den sig hur länge som helst. Tar bara ett par cl i såsen då och så.

Amontillado Superior heter den jag köper. Kostar runt 75 för en sjuttis och är torr, 12 g socker. Av samma märke och till samma pris finns en sötare som heter Real Tesoro. 40 g socker har jag skrivit. Låter mycket, men kan inte kolla nu för systemets sajt har hicka. Men vad som helst i nedre prisklassen lär funka fint.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2013.09.18 - 23:11:42 »

Alla får bidra med sina ersättningsfunderingar.

Här kommer mina första:

Läste den nyaste ica-puffé tidningen och där kinesisk wok.

1)  Sherry, i nästan varje rätt. Går det att använda vitvin istället?
Vilken sherry ska jag köpa om jag nu måste?

den billigaste. annars kan man ta litet ättika , det är nämligen det sura som gör det. Men, litet sherry till matlagning smakar ändå annorlunda

Citat

2) ananas till sötsursås. Man skulle använda saften till såsen och tillsätta ananasbitar senare.
Jag tror att ingen här saknar ananas, så det blir bara onödigt. Så hur ersätter jag ananassaften? äppelmos/ äppelsaft?
spelar inte så stor roll heller, bara det är litet sött. Äppeljuice går nog bra. Men jag skulle ta litet chilisås.
Citat
3) selleristjälkar. Kan man använda de gröna skotten av rotselleri istället?

tror det nog.
Loggat



berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #3 skrivet: 2013.09.19 - 03:44:44 »

1. Där håller jag med Hemul, torr sherry. Det är ju bara en eller ett par matskedar det är frågan om.
2. Äpperjuice eller äppelcider.
3. Osäker på rotselleri skott. Jag skulle ta av själva roten.
:)
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2013.09.20 - 04:58:45 »

Jag visste att ni är duktiga på detta!  :thumbsup:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2013.09.20 - 07:03:40 »

Nu funkar bolaget igen!

Hm, Amontillado Superior finns visst inte längre men en sötare Amontillado.
http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=vintry's&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=4201&varuNr=8275&filters=searchquery%2c
Har en som heter Altiado Superior som är torr men lite dyrare. Finns halvflaska också.
http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=vintry's&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=4203&varuNr=8277&filters=searchquery%2c

Men som sagt, vilken som helst funkar. Man vill ju ofta ha den där söta brytningen också, men även torr sherry har rätt mycket sötma som du ser, så jag tycker det räcker.

Tänk, idalinda ska äntligen ha sprit i maten!  :clapping: Du måste prova sherry i fisksoppor och -såser, speciellet om de är gjorda på skaldjursfond. Oh là là!  :dribble:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2013.09.21 - 05:20:28 »

Jag har ju hällt i vit och rödvin på maten förut.
Fast inte så mycket på senaste året, märkte jag mina flaskor av matlagningvin hade utgått datum.
Kan vin bli för gammalt????

Funderar just om jag skulle snacka med svågerskan, hon åker ju med färjan i jämna mellanrum.
Loggat
Ary
Gäst
« Svara #7 skrivet: 2013.09.21 - 05:24:20 »

Vin kan surna till, bli vinäger men då luktar det ettrigt. Annars kan det väl bli dåligt men då lär det grumla till sig eller se illa ut på ngt vis. Jag skulle titta - lukta -smaka som jag oftast gör om jag är osäker.

Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2013.09.21 - 05:57:51 »

Matlagningsvin, menar du sånt där alkoholfritt då? Då är det väl en massa konserveringsmedel i det istället.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #9 skrivet: 2013.09.22 - 02:17:17 »

Matlagningsvin alkoholfritt??? :max-shock:
Konserveringsmedel?  :eek:

Hade jag inte koll på detta??? :worried:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #10 skrivet: 2013.09.22 - 03:55:33 »

Jag tyckte du sa förut att du köpte sånt de säljer på ICA. Var det fel?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
berittis
Hero Member
*****

Smörklickar: 9
Offline Offline

Antal inlägg: 873


« Svara #11 skrivet: 2013.09.22 - 04:10:44 »

Sherry är toppen i tomatsoppa också. 
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #12 skrivet: 2013.09.28 - 05:45:51 »

Jag tyckte du sa förut att du köpte sånt de säljer på ICA. Var det fel?

Ju det är Icas matlagningsvin jag har köpt, utan att reflektera så mycket.
Därav mina tårar, man måste verkligen kolla allt.

Snart  måste jag ta tag hur man gör " vitlöksås" sånt vit på flaska.
Verkar innehålla rapsolja och ägg, alltså majonäs + massa kryddor och tillsatser.
Men jag gillar inte vanlig majjo, så något har de gjort med denna som får mig att gilla det.

Ungdomarna vill nuförtiden spruta på det nästan allt: pizza, stekt sill med potatis, stekt mangold med backon...
som ketchup förr i tiden på all mat.
Loggat
Mynlen

********

Smörklickar: 36
Offline Offline

Antal inlägg: 6507


låt bli MIN OST!


Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2013.09.28 - 06:34:12 »

blanda majonnäs och cf och riv i vitlök. Litet salt kanske om du tycker det behöver det och blanda ihop. Sen kan du ha i litet (torkad) dill.

Det på flaska innehåller också socker.

jag gör vitlökssås ganska ofta, det är ju så gott!

Vill du ha den litet tunnare, enkelt att blanda i litet vatten.
Loggat



hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #14 skrivet: 2013.09.28 - 06:36:28 »

Jag kan trösta dig med att det är konserveringsmedel i de flesta billiga viner också. Men inte så mycket kanske.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544