Har återupplivat en gammal favorit som jag "uppfann" när jag bodde hemma.
Grunden är denna:1/2 block vit fisk av något slag. Torsk går bra men nog är kolja godare (och dyrare).
Potatis efter smak i tjocka skivor (icke hugade får hitta på egen ersätttning)
Lite morot i riktigt tunna slantar så den hinner bli genomkokt (inte för mycket)
En myckenhet finhackad gul lök
En tomat
En stor smörklick
Minimal skvätt vatten
Salt
Skär fisken och tomaten i bitar. Låt löken mjukna lite i massor med smör. Slå i bara en liten skvätt vatten (någon matsked) och tillsätt resten av ingredienserna. Är man petig kan man lägga i fisken när potatisen är halvkokt. På med lock och koka sakta under lock.
Svensk variant:Tillsätt peppar och lite neutral fiskbuljong om sådan finnes från början. Det går utan buljong också.
Ha i rejält med hackad dill mod slutet
Det blir simmigt och mumsigt som det är, men om man vill slår man på rejält med grädde och kokar ihop. Vill man inte ha grädde tar man mera smör från början. Äts med pressad citron.
Thai-stuk:Tillsätt chiliflingor, citrongräs, pressad vitlök från och gärna någon skaldjursbuljong från början (ni kokar väl buljong på era skal?
). Tillsätt mer grönsaker när ni tycker det är lagom lång koktid kvar. Delade broccolibuketter och gröna ärtor är gott.
Denna variant SKA det vara med grädde.
Vill man kan man också slänga i några frysta musslor eller räkor mot slutet, speciellt i varianten med Thai-stuk är det gott.