Egen matjessill - går det?

Sidor: (1/2) > >>

hemul:

Hittade recept här, men det verkar ju oerhört omständigt och lite risky.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499

Men så hittade jag detta inlägg, en kille som fuskar till det med vanlig saltsill och rätt kryddor.
http://www.alternativ.nu/index.php?PHPSESSID=e2a712ca23c7862105a5c34ab33bd1af&topic=114111.msg1046932#msg1046932

Undrar om det är sandel som gör den speciella smaken? För annars var det ju inga speciella kryddor, utom oregano som förvånade mig. Sandel finns på Borgeby såg jag.

hemul:

Lägger in receptet från SR innan det försvinner.


Gör din egen matjessill

I Meny vecka 25

6 kg färsk sill
1 l vatten
1 dl ättika (24 %)
½ kg salt
1½ kg socker
25 g krossad kryddpeppar
25 g krossad svartpeppar
25 g hel ingefära
25 g sandel (kan köpas på apoteket)
25 g oregano
25 g salpeter
lagerblad

Har du tid och tålamod kan du lämpligen lägga in din egen matjessill i en stor höganäskruka. Förbered sillen genom att ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år.


Mynlen:

6 kg.. wow! Jag hoppar nog över matjessill...



hemul:

Jag vill testa! Men fuskvarianten då, lägga in som vanlig sill fast med de kryddorna.  :nod-yes:

Undrar var man kan få tag på sandel utom Borgeby? Jag tror de har höjt frakten och man måste handla för 500 för att få fraktfritt.

Tina:

Och hur länge håller den sig?

Sidor: (1/2) > >>