hemul
|
 |
« skrivet: 2011.08.05 - 19:21:11 » |
|
Jag har hittat stjärnanis nu och redan provat det till kött. Jättegott blev det! Nästa gång törs jag ta en större bit. Tack för tipset!  kwidell, jag hittar inte tråden där du ursprungligen tipsade mig om stjärnanis till kött. Det har blivit en favorit nu. Tänkte kvittera med att jag upptäckt en annan udda krydda som funkar jättebra i mustiga grytor, nämligen kardemumma, hur tokigt det än kan låta. Kardemummakärnor har jag använt, vet inte hur det blir med mald mumma. Bullkryddor i maten is da shit! 
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #1 skrivet: 2011.08.05 - 21:52:38 » |
|
 Härligt!! jag har inte provat så mycket med kardemumma. men däremot så odlar jag kardemumma i en kruka hemma  bladen luktar jättegott och ska tydligen vara jättebra i olika wokrätter!  ... vidare så odlar jag också Lagerblad. och DET är sketagott i köttfärssås!!  de där äckliga torkade varianterna kan slänga sig i väggen!  Färska ska det vara!!  villken smakupplevelse!!!  och ja, även de passar ypperligt i gryta!
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
Mynlen
|
 |
« Svara #2 skrivet: 2011.08.05 - 21:53:32 » |
|
Kanel i köttfärssåser är jättegott också. Ska prova med anis och kardemumma, låter smaskens! blir riktiga köttbullar då!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #3 skrivet: 2011.08.05 - 21:57:35 » |
|
fast det ska vara specifikt Stjärn-Anis  tror inte det blir samma med "vanlig" anis... fast jag ahr å andra sidan inte provat 
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
 |
« Svara #4 skrivet: 2011.08.05 - 22:25:10 » |
|
Jag visste inte att man kunde odla varken det ena eller andra som rumsväxt. Är det svårt? Köper man frön eller plantor? Visste inte att man kunde använda kardemummablad heller, låter jättespännande ju!  Få se nu, nu har vi stjärnanis, kanel och kardemumma och så kom jag just ihåg mitt gamla recept på kümmel fleisch. Skitkul att använda sådan kryddor i mat. 
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #5 skrivet: 2011.08.05 - 22:47:18 » |
|
 Det går hur bra som helst! Lagerblad är väldigt tåliga. det är en växt helt i min smak!  .. dock har jag förstått att de blir väldigt stora till slut... men min är ännu så länge rätt liten. kardemumman verkar också vara rätt tålig. men den står det på att den inte tål att torka ut... så där bör man vara lite observant med vattningen.... förutom det så trivs den ypperligt! ... det man gör själva kryddan kardemumma av är blommfröerna... min blommar dock inte ännu.. och ajg vet inte om den komemr att göra det heller, baserat på min vanliga tur med växter  men bladen är som sagt var användbara i sig! så det gör inget för min del!  om man kan odla dessa från frö eller ej vet jag inte... jag köppte mina från plantagen i början av sommaren. de var inte speciellt dyra.. lagerträdet (jo de heter lagerträd och inte lagerblad när man köper planta!) tror jag kostade runt 30-40 kr och kardemumman var något dyrare... runt 60-100kr tror jag
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
 |
« Svara #6 skrivet: 2011.08.05 - 22:51:25 » |
|
Har bara sett stora lagerträd som man ska ha ute. Övervintrar de där prylararna?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #7 skrivet: 2011.08.05 - 23:05:05 » |
|
jo jag har också sett sånna där stora saker... framför allt på TV  i River Cottage odlar han sådana ute... och de är midjehöga där!  ... här i sverige kan man ha dem ute på sommaren. men vår vinter är aldeles för sträng, så då måste de vara inne.  .. men den jag har köppt är ca 20 cm hög just nu och passar ypperligt i en kruka i fönstret, där den också verkar trivas jättebra!  så det är nog liote en fråga om hur stort utrymme man ger den hur stor den blir. men jag rälnar med att det inte ska vara några som helst problem att övervintra den! 
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
 |
« Svara #8 skrivet: 2011.08.12 - 14:57:14 » |
|
En annan ovanlig krydda som är god i grytor heter nigella eller kalonji. Jag köpte den från Borgeby för rätt länge sedan, men det har inte blivit av att använda den förrän på sistone. Jättegod tycker jag och går bra ihop med andra kryddor. Ger en nästan lite rökt smak. Fröna kan dock smaka lite skumt om man tuggar direkt på dem. http://en.wikipedia.org/wiki/Nigella#CulinaryMina ser mer ut som på översiktssidan där, inte som de på bilden på sidan speciellt för Nigella om ni klickar er vidare. Som pyttesmå kolsvarta vallmofrön, de rymmer och gömmer sig överallt. http://borgebykryddgard.jetshop.se/nigella-kalonji-p-261-c-134.aspx
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
 |
« Svara #9 skrivet: 2011.08.12 - 15:17:35 » |
|
aldrig hört talas om... fast blommorna känner jag igen!. hur smakar dom då på ett ungefär?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
 |
« Svara #10 skrivet: 2011.08.12 - 15:55:55 » |
|
Svårt att beskriva, lite rökt som sagt. Smaken blander sig med andra kryddor och förhöjer dem tycker jag. Inte så ruskigt distinkt smak i sig självt och jag tror inte jag skulle vilja ha det som enda krydda, tror smaken kan bli lite obehaglig då, men jag ska prova det.
Hur som, nu när jag väl vågat testa använder jag nigellan hela tiden. Sätter lite stuns på maten.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Mynlen
|
 |
« Svara #11 skrivet: 2011.08.12 - 23:17:54 » |
|
spännande!
kul också med namnet nigella.. den där jävla tjejjen som lagar mat på tv så att man MÅSTE laga samma och det är så fullt med kh att man inte SKA laga det... men hon är så sensuell med maten.. haha Nigella Lawson alltså...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #12 skrivet: 2011.08.12 - 23:25:40 » |
|
 kunde jag byta kropp med någon så vore det med henne! Wow säger jag bara!  hon har ju blivigt röstad till englands sexigaste ett antal gånger också...  engelska kvinnor vill heldre se ut som henne än Kate Moss!! men kryddan nigella har jag aldrig hört talas om?... men det låter ju coolt! 
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
 |
« Svara #13 skrivet: 2011.08.12 - 23:30:09 » |
|
Jag gillar också Nigella! Inget löjligt hattande med kryddmått för saltet och sånt larv där inte!  Jo, jag håller med. Hon är snygg och ser oförskämt frisk ut också.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
 |
« Svara #14 skrivet: 2011.08.12 - 23:48:58 » |
|
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
|