Lite surkålsdata. Den här gången lyckades jag gissa rätt på mängderna och 5-literskrukan blev sprängfull. Jag fick använda lite list för att få dit tyngderna.
Hel kål: 4850 g
Hel paprika: 2113 g
Strimlad kål (stockarna borttagna): 4181 g
Strimlad paprika: 1860 g
Kostnad ekologisk vitkål: 97:-, fulpaprika på extrapris: 42:-, chili: ~15:00 ==> 154:-
Så runt 5 kg vitkål och 2 kg paprika fyller en 5-litersbehållare. Så kan man ju räkna fram hur mycket man behöver utifrån det kanske.
Det är otroligt vad det packar sig om man trycker ner det ordentligt.Det är ju lättare i den stora krukan också eftersom man kan trycka med knytnävarna. Min största bunke är 7 liter och den räckte ju inte på långa vägar för att rymma allt det där, inte ens när det var stampat, utan jag fick hålla på och blanda i olika bunkar. Men ner gick det alltihopa. Jag trodde ju jag skulle behöva använda glasburkar också, men icke. Det måste bero på mina otroliga armmuskler att jag kunde packa så hårt.
OK. Nu är det klart. Allt det där rymdes i drygt 6 stora gurkburkar. 850 g nånting brukar de väl innehålla. Det hade fått rum i 6 om jag offrat lite spad, men det ville jag inte. Så mer än så blir det inte fast det låter så mycket ovan.
Jag var en idiot och packade krukan för full. Det började jäsa över så jag fick lov att ta av locket och ösa ur lite spad och försöka göra rent. Var rädd att det skulle bli förstört, men det blev bra. Så nu vet jag det till nästa gång.
Paprikan blev supergod! Det blir det mer av.
Ninnans lök ser helt OK ut och den är fast och fin. Men jag har inte tordats smaka än. Det luktade nämligen förfärligt mot slutet (hade i en glasburk bara, så stanken smet ut).