Varför jag blev intresserad av detta?
Jag besökte läkaren på vårdcentralen januari 2010 av helt andra anledningar än blodfetter,
men nyssfyllda 41 år tänkte jag att det vore bra att kolla blodvärdena.
Det tyckte läkaren med.
Resultatet fick läkaren att reagera så här:
För min totalkolesterol var hela 10,0 ( ska vara under 6, under 5, under 4 enligt olika raporter)
Det goda kolesterolet var 1,9 ( ska vara över 1,0)
den dåliga därefter 7,8
(hur får dom då sammanlagt 10.0 då?)
Apokvoten 1,43 ( ska vara mindre än 0,8 )
blodtrycket 120/90
Läkaren tyckte att jag hade något som heter familjärhyperkolesterolomi, ush vilket ord.
Farligt-farligt- Statiner på en gång och EEG-undersökning.
Jag vägrade mediciner, gick hem grunnade , läste , frågade, grunnade.
Resultatet av mina funderingar.
Den enda riskfaktorn jag hade var apo-kvoten.
Den goda kolesterolen var hyperbra och blodtrycket normal, icke-rökare.
jag hade slarvart totalt under julen med maten, flera kilo upp och nästan alla ner på ett par veckor.
Nu har jag läst att en större mängd alkohol eller kolhydrater plötsligt kan påverka väldigt mycket på Apokvoten.
och
i länken ovan ser man vilken positiv effekt som kvinna man av av just det faktumet att man
har överförmycket av den goda kolesterolet HDL!
Det fanns inga förhöjda risker för mig även om min blodtryck skulle skjuta i höjden.
( fast det är nog aldig bra med högt blodtryck, men nu pratar jag om statistik
)