Jag blev lite nyfiken att kolla JMs blogg vilket jag inte gör normalt sett nu för tiden och då hade han listat ett gäng bloggar som han rekommenderade för läsning medan han är i iväg på nåt PaleoFX-grej. (Paleo...
). Jag blev lätt häpen när jag såg att han länkade till Valtsu's blogg. V har tidigare gästskrivit på 180gradersbloggen när den fanns och min tolkning är att han lutar mer åt Ray Peat än åt Paleo.
Senaste inlägget på Valtsus blogg handlar om koppar och det finns många paradoxer kopplat till cancer, alzheimer mm. Mängden koppar i vävnad mot mängden koppar i blodet hänger inte alltid ihop, dvs att man har mycket koppar i blodet betyder inte att cellerna har tillräckligt mycket koppar.
"Copper deficiency is the only nutritional insult that has been shown to produce abnormal electrocardiograms, glucose intolerance, hypercholesterolemia, hypertension, hyperuricemia, injury by free radicals, and thrombosis in animals, and to which male individuals respond differently than female individuals. More than 31 men and women have responded to diets low in copper with potentially harmful changes in lipids, glucose tolerance, blood pressure, and electrocardiograms. Copper in these daily diets ranged from 0.65 to 1.02 mg, amounts readily available to the general population." - Gary E. Fraser[7]
Even modest copper reductions have been able to cause problematic changes in subjects' cholesterol levels, EKG, blood pressure[6] and glucose tolerance.[7]
Once again, it seems that we should aim to eat a versatile diet to avoid nutritional deficiencies. When talking about diverse diets, we often focus on plants, but it should be noted that some nutrients such as collagen, choline, vitamin K2 and copper are best obtained from some animal-based foods such as bones, skin, eggs, cheese and organ meats (especially liver).
It seems that the food is the safest source of copper. The main reason is probably the fact that the copper comes in the organic form, but some other dietary factors might also be important for copper mechanism. For example, carnitine protects hens from too much copper, and if you eat liver, you are getting some carnitine as well.[38]
http://valtsus.blogspot.fi/2014/01/copper-forgotten-essential-nutrient.html