1 liter blod, 5 dl svagdricka el. lättöl, 8 dl grovt rågmjöl,1 gul lök, 150 gr marg(står det, men ta smör
) eller 100 gr ister, 1 msk salt, ½ tsk kryddnejlika, 1 tsk kryddpeppar, ½ tsk vitpeppar, 2-3 finstött mejram eller timjan. Sen står det inom parentes: ½ dl sirap, !-2 dl russin.
Tina blodet, sila och blanda med svagdrickan/ölen. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i litet av fettet och blanda ner i smeten. Tillsätt salt och malda kryddor. Och ev. sirap och/eller russin. Stek ett prov i ej för varm stekpanna och smaka av.
Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet i 1 - 1 1/4 timme i 200 graders ugn. Prova med en sticka eller provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt svalna innan den stjälps upp. Kan frysas.
Man kan också göra blodplättar av smeten.
Om du provar med husk så kan du väl berätta hur det blev. Jag ska också prova men det blir nog inte i brådrasket.