|
hemul
|
|
« Svara #1 skrivet: 2010.08.08 - 17:30:17 » |
|
Skaru spruta köttet va? Häv kött och marinad i en plastpåse, knyt till, låt ligga några timmar gärna över natten i kylen.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #2 skrivet: 2010.08.08 - 18:08:33 » |
|
Men med en marinatorn behöver man inte vänta några timmar ...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #3 skrivet: 2010.08.08 - 21:16:31 » |
|
Nä, snabbt är ju alltid bättre, det vet vi ju.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Elefanten
Newbie
Smörklickar: 1
Offline
Antal inlägg: 14
Älskar att laga mat och att äta mat...
|
|
« Svara #4 skrivet: 2010.08.08 - 21:33:30 » |
|
En dum fråga behöver inte köttet suga åt sig kryddor när man andvänder en sån?
|
|
|
Loggat
|
"Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat."
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #5 skrivet: 2010.08.08 - 22:43:40 » |
|
jag är då tämligen övertygad om att en sådan manick är helt onödig!.. det enda den åstakommer är ju att man gör massa hål i köttet som ska in i ugnen... genom dessa hål kommer sedan köttsaften att sippra ut.. och det kommer ge en torrare stek än tidigare är jag rädd. för övrigt så finns det bara en sorts marinad som faktisk går in i köttet.. och det är yoghurtbaserad marinad. all oljebaserad marinad, hur god den än är, gör ingen egentlig skillnad på köttet. köttet suger nämligen inte till sig kryddorna på något sätt.. utan det resultat man tycker sig få, att köttet känns mörare, beror på om man lagt kött och marinad i en påse och sen förslutit den väl... då kan nämligen mörningsprocessen fortsätta i den syrefattiga miljö som skapas.. men kryddor och sådant ligger snällt utanpå. så som svar på din fråga så skulle jag inte rekomendera denna manick!.. utan se till att ösa steken ofta i ugnen i stället, samt krydda den mycket väl innan tillagningen.. samt tillaga den långsamt så blir den mörare
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #6 skrivet: 2010.08.08 - 22:46:21 » |
|
ingen aning, Elefant, det undrar jag också .
Men en snabb lösning skulle ibland vara väldigt bra: Jag har köttet i frysen och det tar först tid att tina upp dom 1-2 dyng i kylen och om dessutom marinaden tar ett dygn till då börjar min planeringsförmåga att tryta och tålamodsgränsen närma sig.
För jag behöver veta om hela familjen behagar att vara hemma vid den middagen och det kan ingen veta 3 dygn i förväg. Kanske blir det vackert väder och maken säger att vi ska åka båt ett par dagar mitt i allt ...
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #7 skrivet: 2010.08.08 - 22:49:14 » |
|
Gör grytor då så behöver du ju inte marinera.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #8 skrivet: 2010.08.08 - 22:51:02 » |
|
Kwidell, då fattar jag. Inga torra stekar hit tack, så ingen manic heller,
och NU fattar jag också varför vår gräddmarinad fungerade alltid, men oljamarinaden är helt kass just på stek.
Vi tar då gräddmarinaden tillbaks till allt möjligt!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #9 skrivet: 2010.08.08 - 22:53:29 » |
|
Gör grytor då så behöver du ju inte marinera.
Jag försöker hela tiden fatta vilka bitar fungerar bäst på vad, men det är inte det lättaste... Jag läser på gamla kokböcker och nya kokböcker och nätet och blir ibland alldeles vimmelkantig. Men gårdagens innanlår blev väldigt god stroganov med grädde, tomatpuré och matlagningsvin
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
kwidell
|
|
« Svara #10 skrivet: 2010.08.08 - 22:56:27 » |
|
tillaga från fryst tillstånd i så fall! .. ta ut köttet och låt tina nån timme eller 2.. bara så att ytan inte är djupfryst!.. krydda rejält, lägg i en ungsfast form, eller om du har, ungsgryta med lock. klicka på rejält med smör på och runtom steken.. ha gärna buljong/fond i formen/grytan.. bara typ 1-2 cm djupt. ställ in i ugnen på 50-80 grader och låt stå 12-24 timar... ös steken lite då och då, när du kommer ihåg det... och sen är det bara att njuta av en smakrik och mör stek! för den som är begåvad med en brännare i köket... av typen man använder till creme brulée och sådant.. så rekomenderar jag att man, innan man lägger in köttet i ugnen, bränner av ytan. detta ger en mycket god smak utan att för den sakens skull tillaga köttet!.. samt at det tar död på alla eventuella enstaka bakterier.
|
|
|
Loggat
|
Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om! mer om mig på: http://skruttens.blogspot.seStartvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo) Nytt avstamp: 120,2 - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo) Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo Just nu: 108,4
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #11 skrivet: 2010.08.08 - 23:21:20 » |
|
Det där med brännare lät intressant. idalinda, jag har fått uppfattningen att ni egentligen inte gillar ren köttsmak. Ni vill ha allt genomstekt och så. Då verkar det lite bortkastade pengar att köpa finbitar. De billiga bitarna är ändå de som passar bäst till grytor och andra långkok och DET tycker ni ju om.
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
Elefanten
Newbie
Smörklickar: 1
Offline
Antal inlägg: 14
Älskar att laga mat och att äta mat...
|
|
« Svara #12 skrivet: 2010.08.09 - 11:34:43 » |
|
det låter intressant Kwidell att bränna ytan,men blir det inte en hård yta då när steken väl är färdig?
|
|
|
Loggat
|
"Låt din mat vara din medicin och låt din medicin vara din mat."
|
|
|
idalinda
|
|
« Svara #13 skrivet: 2010.08.09 - 17:00:40 » |
|
Hemul, vi måste antingen köpa en halv kossa eller ingen kossa alls ... Det blir alltså minst 30 kg + den mängden köttfärs man önskar.
Så då måste vi lära oss att handskas med även dom finare delarna på bästa sätt.
Det måste bli kommande vinterns prio nr 1 eller 2 att lära mer om kött!
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
hemul
|
|
« Svara #14 skrivet: 2010.08.09 - 17:23:56 » |
|
Men din stackare! Jag ska hjälpa dig. Du kan skicka de bitarna till mig så blir du av med dem! Men alltså, du kan ju göra gryta på sånt kött också även om det är synd och skam. Men föredrar du det, så varför inte?
|
|
|
Loggat
|
|
|
|
|