Jag letade lite optimistiskt efter Stevia på Ica Maxi.
Här hittar du inköpsställen och lite annat.
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,91.0.htmlMen hur funkar det med det glykemiska indexet då, GI-35? Hur i hela friden kan den ha så lågt om den innehåller 100% kolhydrater? Kolhydrat som kolhydrat?
Nej. GI är inte ett mått på hur mycket kolhydrater något innehåller, utan på hur snabbt de höjer blodsockret. Om jag minns rätt mäter man det genom att låta försökspersoner äta en så stor mängd av livsmedlet att de får i sig en given mängd kolhydater. Stackars de som ska testa gurka och sallad, säger jag! Därför kan man inte titta enbart på GI utan måste också snegla på hur mycket man får i sig.
Så GI är inte bara ett mått på de ingående sockerarterna snabbhet, utan beror också på förpackningen. Mycket fibrer sänker GI t.ex. Men det gör fett också. Därför får en smörgås lägre GI än brödet i sig.
Jag vet inget om palmsocker. Kan det vara så att det innehåller mycket fruktsocker? Det har ju lågt GI därför att det metaboliseras annorlunda än andra sockerarter. Jag gick ju på när Paulún propagerade för det och köpte sånt ett tag.
Sen har det ju visat sig att det är extremt fettande eftersom det nästan helt lagras som fett, sätter ner immunförsvaret mer än andra sockerarter och antagligen på sikt anstränger levern lika mycket som alkohol om man äter mycket.
Jag kör numera för det mesta stevia och riktigt socker blandat. Man behöver så lite socker och det är så pass sällan jag äter sånt, så det bekymmrar mig inte så länge det blir storleksordning 1 tsk socker istället för 1 dl som det kunde bli förr om man gjorde paj eller nåt. Och det blir den rätta smaken, ivf för en lowcarbare.