Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2021.09.22 - 12:00:09 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Rättikagratäng  (läst 6601 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
HerrKaos
Jr. Member
**

Smörklickar: 1
Offline Offline

Antal inlägg: 34


« skrivet: 2009.11.26 - 05:12:46 »

Vi gjorde en rättikagratäng idag...skivade rättikan slog på en massa  grädde/ fetmjölk å sen in ugnen. Tyvärr verkar rättikan inte suga upp vätskan lika bra som t ex potatis, men nästa gång ska jag testa att förkoka rättikan något. Den behöver också mer tid i ugnen än potatisgratäng...ungefär 45 minuter.
Resultatet var helgott! Till detta blev det stekt kabanoss.

Rättikan innehäller bara 2 kolhydrater/100 gr så den är "lowcarb".

 :smile:
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #1 skrivet: 2009.11.26 - 16:47:59 »

Jag fantiserade om stora fina rättikor när jag testade att odla dom i somras, men det blev inget av dom  :smack_head:.
Men det vore kanske något att testa och köpa en för att få smaka.
Det får blir i så fall lite senare på vintern när hemförrådet börjar sina.
Loggat
frukaos
Newbie
*

Smörklickar: 3
Offline Offline

Antal inlägg: 24



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2009.12.04 - 01:00:28 »

Du är nog inte den enda som fantiserat om rättikor  :whistle:

Allvarligt talat så är dom riktigt goda och behåller sin krispighet/spänst även som tillagad. Funkar superbra som potatisersättning.
Loggat
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.12.04 - 04:16:53 »

Jag gör på palsternackor, vet inte kolismängden men de triggar inte mitt sug i alla fall.

Restaurangknep för alla rotsaksgratänger är att koka rotsaken i grädden i kastrull en stund innan man slår det i ugnsform.

Funkar every time!

 :thumbsup:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #4 skrivet: 2009.12.04 - 04:38:33 »

Men du berättade inte varför det funkar... Fuling, där!  :whink:  :lol: Restaurangknepet är att man häller på såpass mycket grädde (egentligen gräddmjölk) att det är lite rinnigt men inte mer, sen låter man det koka på ganska så låg värme tills det blir halvmjukt. Efter det åker gratängen in i ugnen. Detta brukar bli alldeles perfekt! Grytan som man kokar i, kan däremot ta flera dagar att göra ren. Men det är det värt!
Alltså kan man inte gå efter recept här. Man måste gå efter känsla!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2009.12.04 - 06:00:13 »

 :whistle:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Corny

*******

Smörklickar: 25
Offline Offline

Antal inlägg: 2562



« Svara #6 skrivet: 2009.12.04 - 06:58:12 »

:whistle:
Du har kock/kallskänksutbildning, eller? Det verkar sannerligen så!
Loggat

Ibland så är man någon annan än den man ser ut att vara.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 62
Offline Offline

Antal inlägg: 31080



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.12.04 - 12:00:49 »

Palsternackor är supergott! Alldeles tokig i det för tillfället.  :dribble:

Rotfrukter och betor och sånt, inklusive potatis (och rättikor), är verkligen superbra. Bara att blanda och mixa. Man kan liksom få till den personliga kolhydratnivå man vill ha och det blir alltid gott.  :nod-yes:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU! | Fat is the new thin.
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2009.12.04 - 17:57:07 »

:whistle:
Du har kock/kallskänksutbildning, eller? Det verkar sannerligen så!

Tack för komplimangen - men nej.

Ett par år med extraknäck i servisen dock

 :nod-yes:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544