Ännu en guldklimp från Smörets Gourmet Club. Hur LCHF som helst, förutom sockret. Men kan Vira göra Budapesttårta ska väl det här gå också. Att man tar vispgrädde i stället för kaffegrädde och mörk choklad istället för blockchoklad säger väl sig självt. Givetvis bör man också servera vispad grädde till tårtan! Här följer originalreceptet. Otestat, jag var inte så mycket för choklad på den tiden.
Bottnar:- smör till bakplåtar
- 5 äggvitor
- 150 g strösocker (ca 1 3/4 dl)
- 75 h hackade nötter
- 3 msk kakaopulver
bakplåtspapper
Kräm:- 7 äggulor
- 185 g strösocker (drygt 2 dl)
- knappt 2 dl tunn grädde
- 150 g mörk blockchoklad
- 225 g smör
Garnering:- 1/2 dl grovt flisad mandel
- en aning salt
1.Smörj ytterst väl 2 plåtar. Strö mjöl över plåtarna. Lägg en desserttallrik på var plåt. Rita en rund ring i mjölet kring varje tallrik, Sätt ugnen på 150º.
2.Bottnar: Vispa äggvitorna mycket hårt. Tillsätt socker, de finhackade nötterna och kakaon. Blanda väl och bred smeten centimetertjockt innanför de uppritade rundlarna. Grädda de båda bottnarna en i taget tills de är lätta och lossnar från plåten. Lägg de ännu varma bottnarna att kallna på bakplåtspapper.
3.Kräm: Blanda gulorna till krämen med sockret och grädden i en kastrull. Sjud krämen under ständig vispning på svag värme tills den tjocknar. Tag från värmen, blanda ned blockchokladen i bitar under noggrann omrörning. Låt smeten svalna något innan smöret vispas ned msk-vis. Ställ krämen kallt, helst i kyl, 6 - 12 timmar.
4. Spara 1/4 kräm till garnering. Bred den övriga krämen mellan och ovanpå bottnarna. Drag ned krämen utmed kanterna - ned till tårtfatet. Klicka eller spritsa ut den sista 1/4 till ett mönster.
Garnering: Rosta den flisade mandeln i en aning salt i torr, het stekpanna. Lägg den färdigrostade mandeln på hushållspapper - gnugga den i papperet så att för mycket salt ej följer med till tårtan. Garnera med mandeln och bjud tårtan som dessert eller till ett elegant kaffe.
Om nu någon som brukar ha elegant kaffe kan testa detta ASAP, för den där smöriga chokladkrämen får det att vattnas i munnen på mig!