Lauritzsons recept som jag hittat på Mat.se, men jag kopierar hit det eftersom de jämt byter länkar.
Chokladtårta utan tillsatt socker (10port)
300 g mörk choklad, 70%
6 st ägg
0,5 dl kokande vatten
2 msk frystorkat kaffepulver
1,5 dl pecan- eller valnötter, hackade, alt klippta torkade aprikoser
valfri mängd smör
1 dl kokosflingor
Gör så här
1 Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund tårtform med ca 20 cm diameter och ”bröa” med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge. Hacka nötterna.
2 Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter och blanda väl.
3 Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte en sekund mer, på nedersta falsen i ugnen. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud på vispad grädde och färska bär till.
Q Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker. Två saker är viktiga: var noga med att inte få för hög temperatur när du smälter chokladen och var noga med gräddningstiden. Om kakan fortfarande känns lös när du tar den ur ugnen är det som det ska. Den stelnar i kylen.
Q Om du smälter chokladen i mikron ska det vara medelhög effekt. Se till så det inte bränns och rör om ibland.