Ett för mig helt bortglömt recept som jag brukade göra förr. Jag lärde mig det av en kille som lärt sig det av sin f.d. tyska fru. Om ni googlar så hittar ni massor av varianter där man tillreder karrén som kümmel fleisch från början, men så här fick jag lära mig, som ett sätt att använda rester. Det är urgott. Jag ska göra det så snart jag inte mår illa och får tag på en karré.
- 1 helstekt kall fläskkarré
- massor med kumminfrö
- vätska s.s. fläskbuljong, öl...
- smör förstås
- eventuellt en liten doft mjöl
Karrén ska ha stått till sig i kylen. Skär så tunna skivor som möjligt, som av en stek. Bryn skivorna helt lätt i en myckenhet smör. Häll över mycket kummin. Vi pratar inte en nypa nu, snarare en näve eller två. Det blir inte starkt. Salt och peppar efter behov. Dofta eventuellt över lite vetemjöl. Skyn tjocknar rätt bra av sig själv, särkilt om man använt buljong, så det är inga mängder det gäller. Häll på fläskbuljong, eventuellt en skvätt öl eller kanske lite vinäger... Låt småputtra 10 minuter eller så för att koka ur kumminfröna. Späd med vatten vid behov. Det kan vara gott att strö över lite persilja mot slutet om man känner för det.
Tycker man det ser räligt ut med så mycket frön kan man ju sila såsen (lämpligtvis innan man har i eventuell persilja). Men fröna blir mjuka och är inte obehagliga att äta.
Detta är mycket gott. En speciell men inte alls stark smak och intressant färg på såsen. Köttet blir supermört. Elocinave kan säkert utveckla detta mera.