Bättre sent än aldrig!
Det är
det här receptet i grunden. Jag använde 3/4 sats till denna lilla ungefär 18 centimeters tårta. Räcker till 5-6 personer eller 2 hemuler.
- 140 g kokosflingor
- 40 g smör
- 1.5 dl grädde
- 1 msk socker
- 1 msk sirap
- lite äppelmos eller äppelgelé (gärna starkt/koncentrerat)
- stevia (eller annan sötning)
- 1 par nävar mandel
1. Mixa kokosen till så fint mjöl som möjligt.
2. Skålla, skala och flaga mandeln. Har man köpt färdiga mandelflarn underlättar det ju. Rosta mandeln lätt i stekpanna. Det sista glömde jag själv att göra, men jag vet att det blir godare.
3. Rör ihop smör, grädde, socker, sirap och stevia i en kastrull och låt det sjuda tills det börjar småtjockna lite. 7-8 minuter kanske. Rör i kokosmjölet. Obs! Allt kanske inte går åt. Det ska bli som en formbar deg, inte torrt och smuligt.
3. Forma till två runda bottnar. Jag ritade upp cirklar på smörpapper. Den första var svår, men sen kom jag på knepet. Ös upp en stor hög smet i mitten och pressa med en sked ut den mot kanterna. Gå sen runt kanten och tryck tillbakas det som hamnat utanför och jämna till lite. Släta till åtminstone den botten som ska vara överdel med en stekspade eller liknande. Man får vara lite snabb så man hinner klart innan det blir för stelt.
Strö snabbt mandeln över en av bottnarna medan den fortfarande är mjuk och tryck till lite lätt med fingrarna så att mandeln fastnar.
Ställ att stelna i kyllskåpet. Tar en stund innan de är riktigt stela, åtminstone 1 timme.
4. Bred ett tunnt lager äppelmos eller äppelgelé, gärna stark och syrlig, över den undre bottnen och fyll på med rejält med vispgrädde. Lägg försiktigt på överdelen. Bottnarna är rätt tunga!
Klart! Ta ut tårtan ur kylen en stund innan ni ska skära upp den så bottnarna inte är så stenhårda.
Det är ett väldigt enkelt och okladdigt sätt att göra tårta på detta och gott blev det. Det där lilla äppelmoset gör att det inte blir så sliskigt. Det kan gärna vara rätt surt. Men det funkar utan äpple också. Jag har minsann testat att göra en liten bakelse förut.
Man kan säkert hitta på andra varianter. Vanilj kan man ju ha i om man vill. Kan tänka mig att byta ut en del av kokosen mot malda hasselnötter, täcka hela tårtan med grädde och dekorera med choklad.
Kolisarna ja. Som jag gjorde den, med 1 msk socker och 1 msk sirap, borde det bli en 26-27 kolisar i hela tårtan från socker. Mitt sura äppelmos vet jag inte hur mycket det innehåller, men man ska bara ha ett lager tunnt som en fettskrämd brer smör på smörgåsen, bara så det blir en brytning. Sen blir det 9 g från kokosen. Säg drygt 40 gram för hela kalaset då. Och man orkar bara en bit, jag lovar. Den är väldigt mäktig.