Om man inte räds kolhydraterna och vill ha något mjöl till redning ibland har jag nyligen upptäckt att majsmjöl liknar vetemjöl mest. Tidigare körde jag med rismjöl, men det känns mer åt potatismjölshållet. Helt OK om man bara tar en liten dutt för att slippa koka ihop gräddsåsen så mycket, men bechamel blir konstigt. Det blir däremot helt OK på rismjöl. Inte exakt samma smak som på vete kanske, men smakar inte fel heller som det gör med t.ex. rismjöl. Majsmjöl är mycket bättre och funkar även bra till bak (pratar nu om små mängder i typ kwasniewskibröd, vet inte hur riktigt bröd blir).
Det finns ett ekologiskt majsmöl från Örtekräm som säljs på Hemköp och säkert andra ställen. Det blir inte sämre av att det är billigare än det oekologiska riskmjölet på Willys. Det är fullkorn, men det märks det inga negativa effekter av. Har använt det till bechamelsås med gott resultat. Till lutfisken blir det nog fortfarande veta, kan man kosta på sig en gång per år. Men idag åt jag t.ex. stuvad blomkål och det gick jättebra med majsmjölet i den gräddförstärkta bechamelen. Tyckte inte det smakade eller kändes annorlunda alls.
http://www.urtekramsverige.se/produkter/livsmedel/bakning/fullkornsmajsmjoel-eko-gf-500-gFinns även i 2.5-kilosförpackning, men den har jag inte sett i butik. Är ju också väl mycket för de flesta av oss.
http://www.urtekramsverige.se/produkter/livsmedel/catering/majsmjoel-eko-2,5-kg