Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.07.13 - 14:46:56 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2 3 ... 10
 1 
 skrivet: 2024.06.27 - 02:14:37 
Startat av Ary - Senaste inlägg av hemul
Du har rätt till största del.
Jag har gått ner med motion när jag fastnat och sedan lagt till motion.

Men har du fortsatt att gå ner under längre tid?

 2 
 skrivet: 2024.06.26 - 20:27:24 
Startat av Ary - Senaste inlägg av Ary
Du har rätt till största del.
Jag har gått ner med motion när jag fastnat och sedan lagt till motion.
Som regel kör jag styrketräning, uppvärmning på crosstrainer eller löpband och sedan hyfsat med vikter för att bygga muskler för att motverka att förlora muskler vid viktminskning och ersätta muskler jag förlorat vid tidigare viktminskningar.
Fler muskler som förbrukar energi ökar ämnesomsättningen.
På det viset kan man gå ner i vikt. Fast i början kan man gå upp tom men fettvävnaden minskar.
Detta funkar för mig.
Lägger man in riktigt långa promenader och hiit pass sporadiskt så kan man bränna en del. Man måste varva allting bara, chocka kroppen.
Jag har en tendens att lägga ner gymmet bara. Sist skadade jag min rotator cuff när jag gjorde fel på en maskin,  tog lite för tungt och var ur spel i 9 månader. Nu är jag träningsbar igen min enda ursäkt är att jag inte hitta foben till gymmet. 🙈

Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk

 3 
 skrivet: 2024.06.26 - 20:07:35 
Startat av Ary - Senaste inlägg av hemul
Motion är nog bra på alla möjliga sätt, men nu är det faktiskt bevisat att man inte går ner av motion. Om man inte gör det på en extrem nivå, typ elittränar.

Läs boken Burn (Bränn på svenska) av Herman Pontzer. Finns på bibblan, både som bok och e-bok, ivf här. Annars har jag e-boken på svenska och kan tänka mig att dela med mig.  :whink:

Pontzer är ingen kostguru eller självutnämnd expert. Han är forskare, nån slags blanding biolog-medicinare, om jag minns rätt. Det började med att han började mäta djurs förbränning och jämföra dem med varandra och människor och fann en hel del intressanta skillnader. Sen gav han sig i väg till Afrika för att, som alla andra, studera Hadza-folker. De lever ju i stort sätt fortfarande som jägare-samlare. Han förväntade sig ju då att de skulle bränna betydligt mer än en "modern" människa. Om jag minns rätt går de i snitt 6 timmar per dag och sitter väl inte direkt i soffan resten av tiden heller, utan bereder mat och hudar och fixar kring byn.

Men tji fick han. Hadza förbrukade inte mer än en amerikansk soffpotatis. Per kg kroppsvikt, antar jag då, för de är rätt små.

Träningsfolk har ju sagt länge att det är svårt att träna bort vikt och man har då antagit att man blir effektivare på det man gör och varefter man blir bättre förbränner man mindre. Men det är inte så det hänger ihop heller.

Den totala dagliga energiförbrukning (vet inte om jag använder rätt term) är alltså konstant, oavsett om vi sitter vid datorn eller är ute och hoppar omkring hela dagarna. Detta innfattar alltså allt. Kroppslig aktivitet, kroppens allmännna underhåll, tankerverksamhet, immunförsvar, matsmältning, bla bla bla... Undantagen är extrem anstränging, typ elitträning. Och man förbränner mer i början, när man ökar sin aktivitet, men det planar snabbt ut.

Han följde också ett gäng som genomförde ett sånt där toklopp från kust till kust i USA. De sprang ungefär ett maraton per dag, med en vilodag i veckan, om jag minns rätt. Deras förbrukning ökade rejält i början, men i slutet av loppet var även de nästan nere på nivån de hade innan.

Pontzer använder en jättesäker metod med isotoper, har glömt vad den heter. Han kunde alltså exakt mäta den totala dagliga förbrukning. Inga uppskattningar och gissningar.

Förklaringen är att ökar vår fysiska aktivitet så dras andra processer ner, t.ex. immunförsvar och fertilitet. Detta förklarar ju varför motion hjälper mot s.k. låggradiga inflammationer. Rör man sig lite så har man energi över som kroppen då lägger på bl.a. ett överaktivt immunförsvar = inflammationer. Och varför idrottare tvärtom är mer benägna att få infektioner. Kroppen sparar in på deras immunförsvar.

Det var rätt märkligt att läsa boken. Jag visste ju från början att han skulle komma fram till att men inte bränner mer med motion. Men jag tänkte ändå hela tiden "jamen, gör man sååå mycket så måste man väl ändå,...". Man är så indoktrinerad med de där snusförnuftiga råden i stil med "tar man trapporna istället för hissen så går man ner 3 kg på ett år".

Men det var också jätteskönt, för det stämmer precis  med mina egna erfarenheter. Jag gick ju ner jättebra förut, sakta men säkert. Så när jag var tillräckligt ofet började jag cykla, mycket, i princip varje dag. Första 2 veckorna eller så jag gick ner dubbelt så mycket som innan. Sen planade det ut. Jag gick t.o.m. ner mycket långsammare än när jag bara satt inne. Jag åt ju lite mer för att orka cykla och det tyckte jag ju jag kunde nu när jag förbrände så mycket mer - trodde jag. Men det var alltså inte jag som var konstig, utan alla de där som sa att de inte åt mindre och ändå raaasade i vikt som ljög. Eller ljög och ljög, det var ju verboten att räkna kolorier, så de lurade väl sig själva kanske.

Igen, detta är alltså accepterat inom vetenskapen nu, inget hittepå. Sen lär det väl ta ett tag innan det sipprar ner till vårdcentralerna. Och kostdoktorerna.

Summa summarum: kalorier ut och in gäller fortfarande. Det är bara det att det inte alls funkar som man trott!

Här är de allihopa.  :lol:

 4 
 skrivet: 2024.06.26 - 19:37:07 
Startat av Ary - Senaste inlägg av hemul
Skoja, fattaruväl! Had sirap på kålpuddingen idag. Lite sirap och lite stevia.  :lol1:

 5 
 skrivet: 2024.06.26 - 12:45:33 
Startat av Ary - Senaste inlägg av Ary
Ja men 20g maizena räckte till 3 portioner så 6 kolhydrater per portion. Jag är ju lågkolhydratare och inte lchfare så för mig funkar det. 😁

Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk

 6 
 skrivet: 2024.06.26 - 12:41:28 
Startat av Ary - Senaste inlägg av Ary
Ok, ja men på nätet är det ingen anmälningsplikt direkt.🤓 Synd ändå.
Nu hade jag iaf gått ner ngt kilo verkar det som. Försöker att inte hetsa utan se det mer som ett sätt att leva på. Inte druckit ngt vin sedan midsommardagen, det kan nog ha hjälpt till. Visste att jag skulle få ransonera tillfällena och så måste jag börja fundera på att ta mig till gymmet.
Varit på sjukhuset med kompisen nu iaf, PSA-värdet som legat på 85 låg på 66 senaste mätningen. Allt över 50 innebär risk för cancer med risk för spridning.  De såg en knöl så det blir skelettscintigrafi för att se om det finns ngt där.
Försökte hitta 10-pack petunior till balkonglådorna men det fanns bara stora för 40 kr styck så jag köpte frön.😆 Så önska mig lycka till med att få till plantor av dem innan frosten.🤣🤣🤣 Nåväl de kostade bara 5.50.


Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk

 7 
 skrivet: 2024.06.26 - 12:28:37 
Startat av hemul - Senaste inlägg av Ary
Ok ja men det är inte lätt alla gånger. Jag gick ju också upp allt efter ett längre tag i kolhydratsträsket.
Men bevisligen så går det ju att vända på förloppet om man jobbar lite på det. Kör som innan att jag har mindre intag vissa dagar, normalt andra dagar. Lurar kroppen.
Blir väl motion också vad det lider..😉

Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk

 8 
 skrivet: 2024.06.25 - 23:00:21 
Startat av Ary - Senaste inlägg av hemul
MAIZENA???!!?  :max-shock: :max-shock: :max-shock: :lulz:

Kul med ett nytt recept! Här är ju riktigt livat helt plötsligt.  :lol:


 9 
 skrivet: 2024.06.25 - 22:57:54 
Startat av hemul - Senaste inlägg av hemul
Åt helvete. C:a 15 kg upp från lägsta. Det ena efter det andra hände och när cirklarna rubbas... Har hållt mig till kosten, men inte kunnat motionera långa perioderm nen lika hungrig var jag för det och när livet jävlas är det svårart att medvetet begränsa intaget. Har försökt ta tag i det nu i sommar, men det händer inte mycket.

 10 
 skrivet: 2024.06.25 - 22:54:50 
Startat av Ary - Senaste inlägg av hemul
Rabarbervin. Har stått sen hösten 22. Ville aldrig klarna. Men nu är det klart. Buteljering i morrn. Däför hinken står på border.

Ingen aning. De bara slutade komma. Vad jag minns var det ingen som sa förklarade nåt eller ens sa ajö.

Sidor: [1] 2 3 ... 10
Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!
Sidan skapades på 0.017 sekunder med 16 databasfrågor.