Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.19 - 22:43:37



Titel: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.19 - 22:43:37
Vi hade en osttråd på gamla forumet (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html), men själva ostmassan är så användbar (och god!) att jag gör en egen tåt för den.  :wave:

Detta är inte alls svårt att göra. Man behöver ett par timmar på sig, men själva arbetsinsatsen är minimal. Så här gör man.

Ostmassa
  • Införskaffa en flaska ostlöpe på apoteket.
  • Häll 5 liter mjölk (helst gammaldags) i en gryta och värm till sådär 30-35 grader. Inte varmare. Det gör osten hårdare.
  • Tillsätt löpen enligt instruktioner på flaskan och rör om ordenligt.
  • Låt stå tills mjölken stelnar. Det brukar gå på en halvtimme men kan ta längre tid. Då får man vänta. Kolla att den stelnat ordenligt genom att sticka ner fingret och kroka upp det så ytan spricker. Ytan ska spricka som om det var gelé, ett rent snitt liksom. Blir det trasigt och geggigt behöver det stå längre.  :nono:
  • "Skär" med en kniv kors och tvärs genom massan så det blir som sockerbitar. Låt vila ett litet tag. Rör (inte vispa!) sedan runt med en trägaffel eller liknande under ett par minuter. Då går osten ihop sig lite. Försök ha sönder större bitar.Låt stå en 10-20 minuter så att osten sätter sig lite.
  • Häll alltihopa genom ett finsmaskigt durkslag och låt det rinna av ordenligt. Har man inget tillräckligt finmaskigt kan man använda en duk, men det tar då längre tid. Man kan behöva vända på massan lite mot slutet så det sista rinner av.
  • Ska massan sparas i kylen så får man arbeta in lite salt i den. Den surnar väldigt fort annars.

Äts med ovispad grädde, används till ostkaka och bröd (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,516.0.html). Eller pressas och lagras till riktig ost. Går utmärkt att frysa, men blir då lite fastare. Inte riktigt lika gott att äta som det är men till matlagning och bak märks ingen skillnad. En fördel är att ytterligare vassle skiljs ut när man fryser som man kan hälla bort.

Vill ni spara ostmassan i kylen så arbeta in lite salt, det behövs inte mycket. Den surnar fort annars.

Frankhausers ostsida (http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.html) rekommenderas.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.20 - 10:24:49
är det samma massa som man kan göra kaffeost av...?  :drool:



Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 17:46:52
Kan väl inte jag veta. Jag är sörlänning.  :lol:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.12 - 05:34:12
Citat
är det samma massa som man kan göra kaffeost av...?  :drool:

Ja, det är det! Det låter ju jättegott!   :thumbsup:

http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=3515
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28260&a=619546&av704si=-1&av704ko=-1&showResults=false&lid=receptSearch332139&lPos=1642



Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 13:11:56
Ny satts ost på avrinning!  :dribble: får se om lite av den kanske lyckas ta sig hela vägen till frysen!  :redface:  :whistle:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 13:12:49
fråga.. tror ni det går att göra ost på detta vis med getmjölk??.. eller måste man behandla den på nått sätt först tro? :confused3:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 13:17:25
Jag nästan tror det går. Kolla på Frankhousers sajt. Tror det står om getost där.

Du har blivit en riktig liten ysterska!  :clapping:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 13:28:55
yepp! :lol: och gissa vem jag har att tacka för det!  :club:  :nod-yes: :lmao: 

jag har drömmar om att göra egen hårdost till Julen just nu!  :lol:.. tidigt ute förvisso... men det e jag alltid! :biggrin1: .. måste bara tillverka egen ostpress först!  :bang_head: .. behöver 3 förpackningar turkisk yoghurt!...  :rolleyes: .. men det tar tid att äta så mycket yoghurt!!  :cry: vill göra NUUU!!!!! :w00t:   :lmao:

kunde man lagra den osten ocks?.. har för mig att jag läste det?.. måste man salta den lite innan man pressar den också kanske??  :confused3:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 14:48:50
Ja, den ska ju lagras, men så långt har jag aldrig kommit. Frankhausen beskriver det där utforligt, med byte av ostdukar och vaxning och...

Jo, salt måste man ha. Även till ostmassan om du vill spara den i kylen. Surnar fort som ögat annars.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 15:11:07
trodde väll det!  :nod-yes: ... 

den hårdost som du gjorde smakade väll lite som en vanlig gräddost va?.. det e precis det jag e ute efter!  :bg: .. ääälskar gräddostar! :inlove:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 19:11:07
Ja, när den är färsk smakar den ungefär som Åseda.  :nod-yes:

Om jag hinner ska jag göra ett nytt experiment i kväll.  :flirting:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 19:14:48
 :dribble: :dribble: berätta hur det gick sen va!! .. fan att jag inte har grejjor så jag kan pressa en egen ost! :so_mad: .. jag viiiiil göra nuuuuu! :sosad:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 19:15:19
hur länge lät du din vara i press i kylskåpet tro?


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 21:42:38
:dribble: :dribble: berätta hur det gick sen va!! .. fan att jag inte har grejjor så jag kan pressa en egen ost! :so_mad: .. jag viiiiil göra nuuuuu! :sosad:

Men nån konservburk du kan knäcka har du väl? Ett mjölkpaket kanske - 4-kantig ost!  :thumbsup:

Citat
hur länge lät du din vara i press i kylskåpet tro?

I press var inte så länge tror jag. Minns inte. Nåt dygn. Jag gjorde som Frankhauser säger ivf.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 22:09:21
frankhauser fankhauser... e det det enda du har å säga va!? :lick:  :flirting:.. men okey då.. jag får sätta mig några timmar nån dag och läsa igenom vad han/hon säger tror jag!.... sen ska vi se hur ostarna blir!  :nod-yes:

har ju bara en Dunk med mjölk kvar ju! :lick: :flirting: ... paketen e slängda!... och vem vill ha fyrkantig ost?? :confused3:.. dessutom e det nog svårt att få till nån vettig press med mjölkpaket skulle jag tro....  :whink: .. nej jag får vacker vänta.... :sad: .. men den som väntar på nått gott! :w00t:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.18 - 19:47:14
Här kan ni få se (http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=90&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%2b%26categoryid%3d16%26minyear%3d1955%26maxyear%3d1975) hur det ska gå till. Lite bra matlagningstips är det också.  :smile:



Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.02.18 - 22:16:30
 :thumbsup:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 10:57:25
 :throw_flowers:

Visst är den härlig? De berättade om Filmarkivets sajt på nyhterna igår och jag hittade genast den här filmen. Sidan var väldigt långsam, men det kanske var för att halva Sverige gick dit på en gång.

Jag skulle vilja ha alla Novisen vid spisen-avsnitten. Undrar hur många det gjordes.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 15:14:41
Verkligen härlig. Jag har sett några andra avsnitt tidigare och Tore använde smör och grädde flitigt. Kul också att omeletten lagades med grädde och inte med vatten. Innan jag började med LCHF lagade jag omelett med vatten men numera är vattnet utbytt mot grädde.
Filmen var från 1955, då var jag 6 år. Jag noterade köksassistenten i bakgrunden, en sån hade min mamma och den har gått i arv till min dotter och den håller än! Det fanns också en specerihylla på väggen. Och en sån har jag ärvt av min mormor och den använder jag än. :smile:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 15:50:19
Oj, en sån hylla slängde jag då när jag tog reda på det undanpackade från mitt föräldrahem. Inte själva hyllan, den var väl borta, men alla glaslådorna. Ångrade mig efteråt. Man kunde ha gjort som en prylhylla av den.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 18:02:38
Ja, det var synd.  :sad:
Det är ljusblå glaslådor i min hylla. Och än så länge är alla hela! :smile:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 18:09:00
Mina drog mer i grönt, tror jag. Usch, nu ångrar jag mig jättemycket. Fast det hade väl aldrig blivit av att bygga en ny ram till dem och hade det det hade den väl blivit både sned och vind.

Har du din till mjöl och kryddor och sånt? Jag skulle inte tordas det, för vi har ett litet problem med ohyra här.  :blush:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 18:47:00
Nej inte mjöl och sånt som det kan gå ohyra i. Socker och salt går bra för där verkar det som inte ohyran trivs. Sen har jag olika småprylar som man annars inte vet var man ska göra av. Typ gummisnoddar, tandpetare, bakformar i papper o sånt. Jo, en del kryddor också men då i sina förpackningar med påsklämma på. Jag är livrädd för ohyra.  :puke1: Jag har alltid plastpåsar utanpå förpackningen av andra varor i skafferiet, för att undvika såna inkräktare.  :ninja:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 19:14:19
Nu mår jag dåligt över att jag slängde. Jag t.o.m. började planera hur jag skulle ha kunnat ha dem.  :sad:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 19:27:59
Du kanske kan hitta en på nån loppis. Där brukar man kunna göra oanade fynd.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 19:41:56
Inte samma sak.  :shake_head: Ja, ja. Gjort är gjort.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 20:03:56
Nej, det är klart, inte samma.  :shake_head: Men jag förstår att du slängde, det var ju svårt att använda glaslådorna när du inte hade en hylla att sätta in dem i. Jag gjorde samma grej med ett stort, vackert gammalt ekskåp, också från mormor. Det ångrar jag verkligen. Jag tyckte att det var så stort och åbäkigt. Tungt som attan var det också. Så det åkte, ja, jag sålde det visserligen men tog bara ett par hundringar för det.  :smack_head:
Nåja, som du säger: gjort är gjort. Det är lätt hänt när man är i slänga/sälja-tagen. :bang_head:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 20:11:45
Jag skickade en del antika möbler och en del bara gamla möbler på auktion och fick ingenting! Jag ångrar mig som fasiken på en Karl-Johanssoffa som var så himla fin. Den gick för 900 om jag minns rätt.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.19 - 20:49:47
Å, jag förstår att du ångrar dig. Sånt kan gräma en hur länge som helst!  :cry:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 22:34:13
Ja, jag tänte så fel. Jag tänkte att en så stor och tung soffa passar ju inte i en lägenhet och jobbigt med sidentyg man måste vara försiktig med o.s.v. Istället sparade jag en massa stolar. Nu inser jag ju att såna pimpinetta stolar vill jag ju alls inte ha egentligen. Men soffan var ju snygg. Med tanke på hur lite den var värd så hade det ju inte gjort så mycket om jag kladdat leverpastej på den. Nu har jag en hel hög med stolar står och tar plats på vinden. Mer plats än soffan hade tagit antagligen.  :clubhead:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.20 - 19:58:52
Ja, typiskt feltänk. Ekskåpet som jag sålde var visserligen stort och klumpigt men ändå väldigt fint. Tyvärr hade min mormor målat det vitt och färgen var delvis avskavd så det var ett rejält arbete som väntade. Jag orkade inte ta tag i saken då. Vi hade jordbruk och det fanns inte tid och ork helt enkelt. Så när vi fick en förfrågan om jag ville sälja det så kändes det som en lättnad. Om jag ändå hade tagit ordentligt betalt för det när jag nu var så korkad att jag sålde det. Slå mig gärna i huvudet, det är inte försent.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.20 - 20:06:12
 :club:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.20 - 20:33:13
Tack! Det gjorde ont men känns ändå lite bättre. :laugh:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.20 - 20:34:59
Du kan få en till!  :club_idiot:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.20 - 20:36:57
Ok. Men sen får det räcka. :crazy:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.20 - 20:49:53
Nä. Jag gillar att banka skalle.  :club:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: berittis skrivet 2011.02.20 - 21:00:56
Jaha, fortsätt du men jag går och lägger mig nu. Godnatt.  :sleep:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.20 - 21:56:49
Tsss!  :whistle:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.02.21 - 08:47:10
Här ska man läsa en tråd om färskostmassa och får läsa om antika möbler och banka skalle.... :smack_head:  Eh, liiiite OT?  :laugh:


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.02.21 - 09:11:25
Ja, vad säger man.... men det är väl det är väl det som är lite av charmen med det här forumet. Man vet aldrig var trådarna ska ringla iväg på för avkrokar.


Titel: SV: Färsk ostmassa
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.02.21 - 09:13:42
 :rolleyes: :lmao: