Fetbobbas Forum

Hälsa => Allmänt om hälsa och ohälsa => Ämnet startat av: hemul skrivet 2016.05.12 - 08:17:02Titel: Cancerfrekvens i olika länder
Skrivet av: hemul skrivet 2016.05.12 - 08:17:02
Hittade gamla bilder från när jag var på Island när jag var ung. Jag tänkte på hur rent där var, fritt från föroreningar. Vet inte hur det är nu, men då fanns förutom konservfabriker bara två industrier. En alumineumfabrik som säkert var dirty och en kiselgurfabrik (kiselgur är en slags sediment som man kan använda bl.a. till filter) som borde vara rätt ofarlig. Bilar fanns så klart, men befolkningen är ju så liten. Reykjavik kallas ju staden utan skorstenar. De värmer upp husen med vatten från de varma källorna och även varmvattnet i kranarna kommer därifrån. Så, rimligtvis väldigt lite föroreningar. Man kunde dricka rinnande vatten överallt, alltså från vattendrag, t.o.m. inne i Reykjavik. Då borde de väl inte ha så mycket cancer?

Hittade den här sammaställningen. Island ligger långt ifrån i topp, men inte i botten heller. Danmark är värst. Frankrike är tvåa medans Tyskland ligger betydligt längre ner, i nivå med oss. Varför? Har alltid trott att alla kemikalier vi utsätts för är en stor orsak till att cancer ökar så mycket, men om så vore borde Island ligga riktigt bra till. Kanske röker de jättemycket och impregnerar alla möbler och kläder med giftiga saker, vem vet? Varför ligger Tyskland bättre till än Frankrike? Och framför allt, varför ligger vi bättre till än både Danmark och Norge?

http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country


Titel: SV: Cancerfrekvens i olika länder
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.05.12 - 16:57:10
Bra fråga.. jag har ingen aning heller